U trendu

Država će morati i dalje da pomaže Železaru

Finansijka pomoć države Železari Smederevo, ako bude prodata kineskoj kompaniji Hestil, moraće u nekom vidu da postoji i ubuduće, na način kako se čeličanama pomaže i u Evropskoj uniji, ocenili su danas autori časopisa Makroekonomske prognoze i tendovi (MAT).

„Cela industrija čelika je u velikom problemu i spremnost kineske kompanije za preuzme Železaru u Smederevu je ravna čudu i to je sjajna vest za Srbiju. Narednih dana ćemo znati da li je ta sjajna vest i konačna jer sada nije poznato da li će ugovor o prodaji Železare biti moguć ako ga ne odobri Evropska unija“, rekao je Ivan Nikolić na predstavljaju novog broja MAT-a.

On je istakao da zbog pada cene čelika evropske čeličane sele svoju proizvodnju na druga tržišta i da jedino kineske čeličane imaju rast proizvodnje.

Kineski Hestil, kako je kazao, u 2014. godini je proizveo oko 2,5 puta više čelika od ranijeg vlasnika Železare Smederevo, američke kompanije Ju Es Stil, i nema problema u finansiraju svoje proizvodnje i plasmanu robe.

Vlada Srbije je 5. aprila prihvatila ponudu Hestila za kupovinu Železare po ceni od 46 miliona evra, a potpisivanje ugovora se očekuje u ponedeljak, 18. aprila, ako EU da saglasnost za tu privatizaciju.

Kineske čeličane, kako su naveli autori MAT-a, imaju udeo u ukupnoj svetskoj proizvodnji čelika od 49,3 odsto, a 10,1 odsto sve čeličane u EU. Hestil je najveći proizdvodjač čelika u Kini, a treći u svetu.

Železara Smederevo, kako je rekao Miladin Kovačević, ima veliki značaj za rast proizvodnje u Srbiji i bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali je teško proceni koliko njena puna proizvodnja utiče na taj rast jer to zavisi i od plasmana robe.

„Uposlenost Železare je za privredu Srbije i javne finansije značajna i zbog toga što to znači redovne plate za nekoliko hiljada radnika i posao za brojne kooperante“, kazao je Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.