najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Država dobila 105 miliona evra od mobilnih operatera

Srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da prihod od prodaje slobodnih radio frekvencija, za koje su tri mobilna operatera danas platila ukupno 105 miliona evra, predstavlja veliku finansijsku dobit za budžet Srbije.

“Ako se ima u vidu da smo početkom godine operaterima mobilne telefonije prodali deo spektra na 1.800 megaherca i da smo dobili 21 milion evra, to je ukupan prihod od 126 miliona evra u ovog godini i ne treba objašnjavati šta u finansijskom smislu znače ta sredstva”, rekao je on novinarima po završetku javnog nadmetanja u Beogradu na kojem su tri domaća mobilna operatera kupila prava na koriščenje po dva bloka frekvencija koj će korisiti za unapredjenje četvrte generacije mobilne telefonije (4G).

Ljajić je istakao da će dodatnim unapređenjem usluge četvrte generacije mobilne telefonije gradjani Srbije dobiti bolji pristup mobilne mreže i brži internet, naročito u ruralnim područjima zemlje.

Na javnom nadmetanju Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) tri domaća mobilna operatera, Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl (Mobile) kupili su pravo na korišćenje po dva bloka frenkvencija, koji su oslobodjeni nakon prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala.

U prvom krugu nadmetanja za dodelu prva dva bloka frekvencija kompanija Telekom Srbija je proglašena pobednikom, nakon što je dala najvišu ponudu od 35.051.000 evra.

Pobednik drugog kruga nadmetanja je kompanija “Telenor” koja je za druga dva blok frekvencija proglašena pobednikom zahvaljujući ponudi od 35.002.111, dok su kompaniji “Vip mobajl” dodeljena poslednja dva bloka frekvencija za 35.000.000 evra.

Frekvencije za koje su mobilni operateri dobili pravo korišćenja su u opsegu od 800 megeherca.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike