U trendu

Država mora da prihoduje iz preduzeća u kojima je vlasnik

Direktor javnog preduzeća Pošta Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da država Srbija mora da prihoduje bar nešto iz preduzeća u kojima je vlasnik, jer će samo tako imati novca za penzije, zdravstvo ili školstvo.

Krkobabić je na okruglom stolu „Poslovanje, restrukturiranje i investicije u javnom sektoru“, koji je organizovao NIN Fokus, kazao da je to praksa u svetu, dok je u Srbiji prošle godine u javnim preduzećima napravljen gubitak od 1,1 milijardi dinara.

„Nekadašnji ideal socijalističkih preduzeća – pozitivne nule, danas bi bio pravi ideal. Zamislite da smo prošle godine imali nulu, da li bi nam onda bilo potrebno smanjenje plata i penzija od 380 miliona dinara“, kazao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, država mora da ima poseban pristup za svako javno preduzeće, jer je svako specifično, naglašavajući da su linearna rešenja laka, ali da nisu dobra i da menadžeri u preduzećima moraju da osluškuju radnike, što je slučaj u Pošti.

On je naglasio i da se očekuje da će Pošta Srbije ove godine ostvariti neto dobitak od 3,6 milijardi dinara, podsećajući da je ta dobit 2012. bila 1,24 milijardi.

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će vlada u narednoj godini imati strožu kontrolu poslovanja javnih preduzeća, jer joj je interes da uvede red u tim preduzećima.

Prema njegovim rečima, biće potrebno izmedju tri i pet godina da se vlada pozabavi strukturom tih preduzeća, dodajući da su od preduzeća u nadležnosti republike kojih je 36, veći problem preduzeća koja su u nadležnosti lokalnih samouprava.

On je naveo i da su rezultati praćenja poslovanja javnih preduzeća koja su u nadležnosti republike pokazala da su u prvih 11 mesecu prihodi 1,6 odsto veći od plana, dok su troškovi smanjeni 13 odsto.

Sertić je dodao da su Pošte Srbije dobar primer koji treba da slede i ostala preduzeća.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kazao je da upravljanje javnim preduzećima treba da se sprovodi po istim zakonima kao i u privatnom sektoru i da nije pitanje da li sve treba privatizovati, već kako se upravlja.

On je dodao da, postoji više primera da je moguće uspešno upravljanje javnim preduzećima i da država treba da obavlja ulogu vlasnika na odgovoran način, da kontroliše i uspostavi zdrav sistem odgovornosti.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković kazao je da nema sredjivanja javnih finansija bez sredjivanja stanja u javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, ne treba sve da se svodi i banalizuje na štednju i otpuštanja, jer to je veliko klupko gde razne vlade snose odgovornost nametanjem zahteva za čuvanje socijalnog mira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar