najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice koja se slobodno formira na tržištu, ali da može da pomogne poljoprivrednicima pojačanim inspekcijskim kontrolama.

Ona je posle sastanka sa poljoprivrednicima u Beogradu rekla da će im biti omogućeno da za skladištenje pšenice zakupe javna skladišta, kako bi sačekali da im bude prihvatljiva otkupna cena.

Prema njenim rečima, na sastanku je ocenjeno da je sadašnja otkupna cena pšenice nepovoljna za proizvodjače, ali da to nije nikakva novina u odnosu na prethodne godine jer je cena uvek najniža u vreme otkupa.

“Ova godina je karakteristična po velikim i rekordnim prinosima, kako u Srbiji tako i u okruženju”, rekla je ministarka.

Najavila je da će narednih mesec dana biti objavljen pravilnik o kvalitetu pšenice, brašna i konditorskih proizvoda koji bi, kako je ocenila, trebalo da doprinese boljim cenama na tržištu za one koji proizvode kvalitetniju pšenicu.

Sastanku je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je rekao da se nada da će u narednim danima cena pšenice rasti i da će poljoprivrednici biti zadovoljni.
 
“Jedna od primedbi poljoprivrednika bila da je su zakinuti pri plaćanju PDV -a”, rekao je Ljajić i najavio pojačane ne samo inspekcijske već i poreske i finansijske kontrole jer je cilj da tržišna utakmica bude fer i regularna.

Istakao je da svi treba da budu zadovoljni ovogodišnjim rodom pšenice jer će za izvoz preostati 1,5 miliona tona.

Sa ministrima su razgovarali predstavnici udruženja poljoprivrednika, otkupljivača i Direkcije za robne rezerve.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike