U trendu

Država pomaže mlekarama

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas „Mlekoprodukt“ u Zrenjaninu, preduzeće koje je zahvaljujući pomoći tog ministarstva uspelo da deo svojih proizvoda plasira i na rusko tržište.

„Ono što sam ovde videla jeste podsticajno za nas u ministarstvu i privredu Srbije, jer je reč o savremenoj mlekari kojoj trebaju značajne količine sirovina, ova mlekara otkupljuje na dnevnom nivou preko 115.000 litara mleka i ima širok asortiman proizvoda, a u planu su i novi proizvodi i nova tržišta“, kazala je ona.

Bogosavljević Bošković je navela da je Ministarstvo poljoprivrede pomoglo tom preduzeću kako bi svoju proizvodnju mogli da plasiraju i na rusko tržište, što je od velikog značaja, jer će na taj način biti omogućen plasman mleka koje proizvode domaći poljoprivredni proizvodjači kojima je siguran otkup veoma važan.

Stočarstvo je, kako je navela, za poljoprivredu Srbije važno, a za ministarstvo je važna proizvodnja mleka i zbog toga su izdvajana značajna sredstva u smislu podsticaja mlekarskog sektora.

„Imamo premije za mleko u iznosu od sedam dinara, ali ne samo da su prisutne premije po litru, već dajemo i značajna podsticajna sredstva po svakoj mlečnoj kravi od 25.000 dinara“, rekla je ministarka.

Bogosavljević Boškovićeva je dodala i da je ministarstvo pojoprivrede činilo i druge napore kako bi zaštitilo sektor mlekartva i da je rezultat toga pozitivan trend u stočarskoj proizvodnji, da posle višegodišnjeg i decenijskog negativnog trenda broja mlečnih krava i životinja, u 2015. su priutni pozitivni trendovi.

„Raduje me podatak da je u srednjobanatskom okrugu zabeležen porast i proizvodnje i stočnog fonda, veći od proseka za Srbiju. Očekujem da se pozitivan trend nastavi i u narednom periodu“, dodala je ona.

Direktor „Mlekoprodukta“ Živanko Radovančev ukazao je na tešku situaciju u otkupu i prodaji i naveo da evropski tržni viškovi otežavaju ukupno poslovanje.

„Moram reći da bismo teško preživeli da nismo nailazili na razumevanje u ministarstvu poljoprivrede i Vlade Srbije koji su prepoznali da u okviru ograničenih finansijskih sredstava ulože značajna sredstva za premiju za mleko, subvenciju za priplodna grla i da u novom zakonu nadje mesto za stočare koje treba podržati“, rekao je Radovančev.

Zrenjaninski „Mlekoprodukt“ jedan je od najboljih primera privatizacije u tom gradu, 2004. preuzeo ga je francuski „Bogren“, koji je pre nekoliko godina dokapitalizacijom postao 100 odsto vlasnik zrenjaninske mlekare.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.