najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Država puni budžet preko leđa privrede

Unija poslodavaca Srbije optužila je danas Vladu Srbije da pokušava da napuni državni budžet “preko leđa” privrede i da je odlukom o smanjenju dnevnica za putovanje u inostranstvo i naplati porez onima koji to ne učine, napravila dodatni problem privatnim preduzetnicima.

Unija je u saopštenju ocenila da će stupanjem na snagu Uredbe o naknadi troškova za službeno putovanje u inostranstvo, prema kojoj je se ne plaća porez na 15 evra za svaki dan proveden van granice države, biti napravljen problem onima koji isplaćuju zakonske, odnosno veće dnevnice jer će morati da na razliku plate porez od 10 odsto.

“Zakonom o radu propisano da zaposleni ima pravo na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, a ne u skladu sa Uredbom za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Unija je dodala da je neophodno propisati visinu neoporezivog iznosa dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo zaposlenih u privrednim društvima, uvažavajući realne troškove putovanja u inostranstvo.

“Od ključne važnosti je da neoporezivi iznos predstavlja realne troškove putovanja, jer se propisivanjem nerealno niskog neoporezivog iznosa privreda dodatno opterećuje novim porezima na naknadu troškova zaposlenima, a to će negativno uticati na konkurentnost domaće privrede na inostranom tržištu i njeno poslovanje u celini”, navodi se u saopštenju.

Unija je ocenila da izuzetno nizak neoporeziv iznos predstavlja način punjenja budžeta preko leđa privrede i da takva odluka nije mogla biti doneta bez sveobuhvatne analize i uvažavanja svih faktora, a posebno troškova u svakoj pojedinačnoj zemlji ukoliko se radi o realnom određivanju visine dnevnice u inostranstvu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike