najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Država se maćehinski odnosi prema putarskim preduzećima

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” odlučio je da izdvoji sindikate putarskih preduzeća iz Sindikata industrijskih radnika Srbije (SIRS) i osnuje Granski sindikat putara “Sloga”, kako bi se putari efikasnije borili za ostvarivanje svojih prava, pošto su nezadovoljni ponašanjem države.

Kako je saopštio taj sindikat, putarski sindikati su tražili da se izdvoje iz SIRS-a, jer se država prema domaćim putarskim preduzećima i njihovim radnicima sve više odnosi “maćehinski”, dok se strane kompanije favorizuju i stavljaju u povlašćeni položaj.

“Iako mnoge srpske kompanije i preduzeća imaju odlične radnike i izuzetne reference, one se sve više angažuju kao podizvođači, poslovima na krpljenju rupa i sanaciji, a sve manje kao izvođači radova na izradi novih puteva”, navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da je problem u kontroli radnika na terenu, obzirom da nadležni organi kontrolišu isključivo domaće firme.

“Naša preduzeća su non-stop na udaru kontrole, a od njihovih radnika se traži da stalno kod sebe u džepovima imaju ugovore o radu, dok u stranim kompanijama, poput onih iz Azarbejdžana i Kine to izgleda nije obavezno, niti se kod njih vrše ozbiljne kontrole”, saopštio je sindikat.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike