U trendu

Dunav lane osigurao 133.000 ha useva u vrednosti 25 mlrd din

BEOGRAD – U Srbiji se često dešavaju požari u oblasti poljoprivrede i industrije hrane, a dobra priprema, informisanost i osiguranje rizika može im dosta pomoći da bi svoj trud i rad zaštitili, kažu stručnjaci i predstavnici kompanije „Dunav osiguranje“.

Predsednik Društva inženjera i tehničara za upravljanje rizicima Srbije (DITUR) i član Naučnog društva Srbije profesor Milovan Vidaković kaže da su iskustva u Srbiji slična onima koji postoje u svetu.

„Ono što se dešava u svetu, dešava se i kod nas, odnosno imamo dosta požara koji se dešavaju prilikom žetve, i svake godine imamo dosta štete u toj oblasti“, kaže profesor Vidaković.

Ipak, kaže, ako se poljoprivrednici valjano pripreme za žetvu, i imaju odgovarajuće mašine, to može bitno da smanji rizike od pozara i drugih šteta, dodao je profesor Vidaković.

On je objasnio da u industrijskim objektima gde se nalaze silosi ili sušare ima dosta šteta, ali znanjem i dobrim upravljanjem rizicima štete mogu da se smanje kako ne bi dolazilo do većih gubitaka.

„To je uvek dobrobit kako za državu, tako i osiguranje“, rekao je Vidaković.

Profesor Vidaković je danas u Beogradu održao predavanje „Osiguranje i upravljanje rizicima u industriji hrane“ na kome je između ostalog, govorio i o iskustvima iz 60 zemalja, među kojima dosta njih koristi svoje labaratorije da bi ispitali postupke koji se dešavaju, počev od eksplozija, samopaljenja…

Najdalje u ovoj oblasti su otišle razvijene zemlje koje imaju novca, kaže.
„Belgija, Nemačka, Francuska, SAD, Kina fantastično su napredovale i ulažu ogromna sredstva da bi se rešio problem požara i eksplozija u ovim oblastima“, rekao je Vidaković.

Rukovodilac Sektora za preventivni inženjering, pregled i kontrolu rizika u kompaniji „Dunav osiguranje“ Srpko Adamović rekao je da su industrija hrane i celokupna poljoprivreda široka oblast sa stanovišta osiguranja, a da kompanija Dunav osiguranje pokriva rizik požara kod useva- gde industrija hrane praktično počinje, pa do skladištenja i prerade samih žitarica.

U tim oblastima rizik od požara je dominantan, pa kompanija Dunav osiguranje pomaže osguranicima da sredstvima preventive ublaže ili smanje potencijalni rizik.

Preventiva, kaže podrazumeva tehničko ulaganje da se smanji rizik požara.

„Kad su u pitanju zalihe, raznim senzorima, aparatima, meračima temperature, i različitim sondama alarmira se pojava požara, a to je jako bitno za osiguranike da bi smanjili rizike i veće materijalne stete“, kaže Adamović.

Rizici požara kod useva nisu u velikoj meri prepoznati kod osiguranja, na tome treba raditi kako bi se povećao obuhvat osiguranja i a samim tim i rizik smanjio, ističe.

Potrebno je takođe, da poljoprivrednici proizvođači, hladnjačari i skladištari pokazu interesovanje da se zaštite od rizika požara.

Kompanija „Dunav osiguranje“ je 2017. osiguravala useve na površini od 148.000 hektara na teritoriji Srbije, čija se vrednost procenjuje na oko 28 milijardi dinara.

Prošle godine kompanija Dunav osigurala je 133.000 hektara pod usevima čija se vrednost procenjuje na 25 milijardi dinara.

„To su ogromna sredstva i vodimo računa o pravilnom i kvalitetnom preuzimanju rizika, odnosno osiguranim rizicima kroz preventivu i izlazak na teren i slično“, rekao je Adamović.

On ističe da osiguranje nije toliko skupo za poljoprivrednike koliko oni dobijaju na sigurnosti i zaštiti proizvodnje i ulaganja.

„To važi i za osiguranje zaliha u silosima, ono predstavlja ozbiljno pokriće zaštite rizika, kojim osiguranici dobijaju veliku pokrivenost budući da je rizik od požara dominantan“, rekao je Adamović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.