U trendu

Dvorkovič: Ne dolazi u obzir privatizacija Sberbanke u 2016. godini

Ruska vlada ne planira da privatizuje najveću domaću banku, Sberbanku, u 2016. godini, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič u intervjuu američkoj televizijskoj stanici Si-En-Bi-Si.

Prema njegovim rečima, ruske vlasti planiraju da prodaju vlasnički kapital u nekoliko vodećih državnih kompanija u 2016. godini, među kojima su naftne kompanije Rosnjeft i Basnjeft, transportna kompanija Sovkomflot, i proizvođač dijamanata Alrosa, prenosi ruska agencija Tas.

„Naš plan je da počnemo ove godine“, naveo je Dvorkovič, dodajući da prodaja državnog udela u Sberbanci u 2016. godini „ne dolazi u obzir“.

Vlada u Moskvi, prema njegovim rečima, priprema tržište za niz transakcija.

„Imamo listu kompanija u kojima možemo prodati udeo. Među njima su i strateške kompanije. Ne radi se samo o kompanijama u finansijskom sektoru, već i o firmama u sektoru logistike, nafte i u nekim drugim oblastima ekonomije“, kazao je Dvorkovič.

Ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je izjavio juče da su mali izgledi za privatizaciju državnih aktiva pre leta tekuće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.