U trendu

DW: I Nemci odlaze na rad u inostranstvo

BERLIN – Većina nemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla i više novca, a prema podacima Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva, svake godine u proseku 180.000 nemačkih građana napusti zemlju ali se u istom periodu oko 130.000 njih vrati.

Zbog toga Nemačkoj ne preti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani „odliv mozgova“, piše Dojče vele (DW) i dodaje da politikolog Andreas Ete kaže da bi se pre moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova“.

Nemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina nemačkog stanivištva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina, proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki deo ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga.

„Često se radi o sledećem koraku u karijeri“, rekao je Ete prilikom predstavljanja rezultata studije u Berlinu. Samo 18 odsto ispitanika je odgovorilo da Nemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

Za većinu emigranta odlazak u inistranstvo se i finansijski isplatio.

„Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu ‘bolji’ ili ‘mnogo bolji’ od plate koju su imali poslednjih meseci u Nemačkoj“, rekao je Ete. U proseku, neto lični prihod se povećao za 1.186 evra mesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzit uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inostrnastvu profitirali svi emgranti, a pogotvu oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posledice emigracije: za 40 odsto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nemaca. Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina.

U proteklih deset godina, Švajcarska je bila daleko najpopularnije odredište nemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nemaca preselilo se u susednu zemlju. NJih 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Nemačke od 5,1 odsto je relativno visoka u odnosu na druge industrisjke zemlje. Tako se, na primer, iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu beleži visokih 10 procenata.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 nemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Nemačku, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar