U trendu

EBRD i Vlada Srbije sarađuju na razvoju investicione klime

Vlada Srbija i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su večeras Memorandum o razumevanju za realizaciju  zajedničke inicijativu za razvoj investicione klime i dobrog upravljanja u Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja Memoranduma u Vladi rekao da Srbija od EBRD očekuje pomoć i podršku u poboljšanju upravljanja  državnim i privatnim preduzećima, unapređenju procedura u procesu javnih nabavki i većoj efikasnosti i završetku privatizacije.

Na pitanje novinara da li Memorandum podrazumeva i kreditnu podršku, Vučić je rekao da to u ovom trenutku nije najvažnije za Srbiju, ali da EBRD u različitim oblastima pomaže Srbiji.

„Vlada Srbije će sa EBRD da radi privatizaciju Komercijalne banke, ali razgovaraćemo i o Galenici i Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, da vidimo šta možemo da spasimo i da od EBRD dobijemo savetničke usluge i znanje, to je ono što nam je najvažnije“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem razgovarao i o tome kako podstaći razvoj malog i srednjeg biznisa i dodao da je Vlada Srbije spremna da u 2016. godini izdvoji 50 miliona evra za podršku otvaranju 5.000 firmi, ali da EBRD nadgleda i odobrava te projekte. 

On je rekao da je uveren da će dogovor o tome uskoro biti postignut i da će to biti „pravi bum“ za preduzetnike u Srbiji.

Vučić je rekao da Vlada od EBRD očekuje i pomoć za razvoj infrastrukturnih projekata, kao što je autoput od Niša do Drača.

Premijer je rekao da EBRD pomaže Srbiji i u restrukturiranju javnih preduzeća i istakao da se iznenadio kada je čuo da je EBRD veoma zadovoljna reformama u Elektroprivredi Srbije (EPS).

„EBRD će 28. oktobra omogućiti EPS-u da povuče zajam od 200 milona evra za podršku u restrukturiranju“, rekao je on.

Vučić je istakao da Vlada Srbije sa EBRD razgovara o ključnim i stručnim reformama koji su neophodni da bi se obezbedio ekonomski rast.

Predsednik EBRD  Suma Čakrabarti rekao je sadašnja Vlada Srbije snažno napredovala u reformama i istakao da će EBRD podržati nastavak reformi i dovesti još investitora iz Zapadne Evrope u Srbiju.

Čakrabarti je podsetio da je EBRD prošle godine podržala investicije u Srbiji kreditima vrednim oko 450 miliona evra i da će ove godine biti odobreno više od 400 miliona evra.

Zajednička inicijativa koju sa sobom nosi Memorandum o razumevanju, za krajnji cilj ima jačanje celokupne privrede Srbije, rekao je Čakrabarti.     

Od početka poslovanja u Srbiji, EBRD je investirala više od 3,9 milijardi evra u više od 188 projekata i to u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.