U trendu

EBRD: Kredit do 100 miliona evra za BIG CEE i njegove podružnice u regionu Zapadnog Balkana

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je odobrila kredit u iznosu do 100 miliona evra za BIG CEE B.V., deo kompanije BIG Shopping Centers iz Izraela, koja namerava da širi poslovanje u regionu Zapadnog Balkana kroz gradnju, renoviranje i kupovinu ritejl parkova i tržnih centara.

Prva dva projekta, koja će biti finansirana EBRD kreditom, biće dva moderna ritejl parka koje BIG CEE planira da izgradi u Srbiji – u Staroj Pazovi i Čačku, nevedeno je u saopštenju.

Investitor se takođe obavezao da će obezbediti međunarodni sertifikat održivosti BREEAM za sve objekte koje finansira EBRD.

Kako je navedeno, Austrija je obezbedila i tehničku pomoć kroz svoj program „Realizacije investicija uz efikasnu upotrebu resursa“ (DRIVE), pomažući klijentu da sprovede tržišnu i tehničku procenu i procenu uticaja transakcije na odrzivi razvoj.

Podseća se da je CEE BIG B.V. jedan od vodećih investitora i vlasnika otvorenih ritejl parkova i tržnih centara koji posluje u regionu centralne i istočne Evrope.

EBRD je do sada u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi evra kroz 340 projekata, od čega je skoro 70 procenata podržalo privatni sektor.

Istaknuto je i da je Zapadni Balkan prioritetan region za EBRD, gde je ta banka i dalje jedan od najvećih institucionalnih ulagača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar