U trendu

EBRD povećao procenu ekonomskog rasta Srbije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je danas procenu ovogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 0,7 procentnih poena, na 2,5 odsto.

Od zemalja iz okruženja, EBRD Crnoj Gori u 2016. prognozira rast od četiri procenta, Albaniji 3,3 odsto, BiH 2,7 odsto a Makedoniji 2,1 odsto. Ove godine će najveći rast u regionu jugoistočne Evrope imati Rumunija, od 4,8 odsto, a najmanji Grčka, koja će zabeležiti stagnaciju.

Ekonomski rast Srbije u 2017. godini EBRD sada prognozira na 2,7 odsto, što je za 0,4 procentna poena više nego u prethodnoj prognozi objavljenoj u maju.

Evropski kreditor naveo je da Srbija i Rumunija podižu prosek rasta u regionu jugoistočne Evrope, Grčka je napravila zaokret zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i unapredjenju poslovnog poverenja a Kipar nastavlja trend rasta iz 2015.

Jedino je smanjena procena rasta BDP Makedonije na koji negativno deluje politička kriza, kao i Bosne i Hercegovine.

Rast jugoistočne Evrope EBRD prognozira na 2,8 odsto u 2016. i tri procenta u 2017.

U celom regionu EBRD koji se proteže od južnog i istočnog Mediterana do istočne Evrope i centralne Azije ove godine se očekuje prosečan rast od 1,6 odsto a sledeće od 2,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar