U trendu

EBRD prvi put investira u dinarsku obveznicu u Srbiji

LONDON – Evropska banka za obnovui i razvoj (EBRD) saopštila je danas da pruža podršku razvoju domaćeg tržišta kapitala u Srbiji ulaganjem 542 miliona dinara, što odgovara iznosu od 4,6 miliona evra, u dinarsku obveznicu koju je emitovala Erste banka Srbija.

Ovo je prva investicija EBRD-a u jednu obveznicu u domaćoj valuti u našoj zemlji.

„Ova investicija će doprineti razvoju tržišta korporativnih obveznica u Srbiji koje je još uvek u ranoj fazi razvoja i olakšaće pristup domaćim malim i srednjim preduzećima dugoročnijem finansiranju u domaćoj valuti“, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu.

Ovo je druga emisija dugoročnih dinarskih obveznica Erste banke u Srbiji. Planirani obim emisije od 3,5 milijardi dinara je premašen za više od 10 posto, budući da je tokom trajanja javne ponude realizovan upis i uplata obveznica u vrednosti od 3,87 milijardi dinara (provvrednost 33 miliona evra).

EBRD je upisala 14 odsto od ukupne ponude. Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi, a dospevaju na naplatu za dve godine i jedan dan.

“Zadovoljni smo što možemo da podržimo emisiju obveznica Erste Banke u lokalnoj valuti. Ova investicija potvrđuje našu snažnu pposvećenost razvoju lokalnog tržišta kapitala i korišćenju domaće valute, dinara, u domaćem finansijskom sistemu“, poručila je Zuzana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar