U trendu

EBRD u 2018. uložio projekte u Srbiji 395 miliona evra

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je u 2018. godini 395 miliona evra za 18 novih projekata u Srbiji, čime njene ukupne investicije u Srbiji od 2001. sada premašuju pet milijardi evra, saopšteno je danas iz te banke.

„Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška regionalnom širenju srpskih kompanija, veća povezanost u regionu i podrška zelenoj ekonomiji ostaju glavni prioriteti za ulaganja Banke u Srbiji“, poručuju iz EBRD-a.

U cilju podsticanja privatnog sektora, kako preciziraju, banka je usmerila sredstva u vrednosti od blizu 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama, što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća.

EBRD podseća da je tokom 2018. za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao značajna privatna sredstva za finansiranje obimne modernizacije aerodroma „Nikola Tesla“, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu.

„Nastavljena je podrška poboljšanju saobraćajnih veza u Srbiji kroz kredit za ‘Srbija Voz’ od dodatnih 22 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju novog železničkog depoa u Zemunu“, navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a ističu da su lani nastavili da pružaju podršku rastu srpskih kompanija, napominjući da su odobrili sredstva u iznosu od 10 miliona evra domaćem proizvođaču nameštaja „Formi Ideale“, kao i 25 miliona evra vodećoj poljoprivrednoj kompaniji, MK Grupi.

U cilju daljeg podsticanja zelene ekonomije u Srbiji, EBRD je realizovao prošle godine i program „Zeleni inovacioni vaučeri“, kojim se stimuliše kapacitet srpskih kompanija za uvođenje inovacija na polju zelenih tehnologija i resursne efikasnosti.

U prvoj godini ovog programa EBRD je vaučerima u ukupnoj vrednosti od 435.000 evra podržao 29 projekta, a realizaciju tog programa će nastaviti i u 2019.

Uz podršku Evropske unije i Energestke zajednice, u Srbiji je prošle godine pokrenut program „Kreditna linija za zelenu ekonomiju“, u koji je uključena EBRD, a koji građanima omogućava da iskoriste kredite zajedno sa podsticajnim bespovratnim sredstvima za unapređenje energetske efikasnosti svojih domova i smanjenje računa za struju.

U sektoru poljoprivrede, EBRD je, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i udruženjem „Žita Srbije“, pomogao Srbiji da ispuni potrebne fitosanitarne uslove za izvoz pšenice u Egipat, koji je najveći svetski uvoznik ove žitarice.

„Ovaj uspeh dolazi 30 godina nakon što je Srbija prestala da izvozi pšenicu u Egipat i verovatno će dovesti do većeg prometa žitom, čiji izvoz ima najveću vrednost u sektoru poljoprivrede u Srbiji“, ocenjuje EBRD.

Kada je reč o malim i srednjim preduzećima, u 2018. godini su savetodavne usluge i obuku dobile 63 kompanije iz Srbije kroz EBRD program „Advice for Small Busineš“, a još veći broj žena preduzetnica je unapredilo svoje liderske veštine, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar