U trendu

ECB: Terorizam pretnja po ekonomski oporavak Evrope

Prošlonedeljni napadi u Parizu prete da ugroze ekonomski oporavak u Evropi, koji je i onako slabašan zbog usporavanja zemalja u razvoju, izjavio je član Upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB) i guverner centralne banke Italije, Ignacio Visko.

Visko je, na jednoj konferenciji u Parizu o dugoročnom investicionom finansiranju, rekao da prošlonedeljni napadi francuskoj prestonici „sigurno negativno utiču na poverenje i povećavaju nivo neizvesnosti“, prenosi agencija Rojters.

On je dodao i da takvi događaji mogu ugroziti opstanak preko potrebnog oporavka investicija u Evropi.

„Investicije u Evropi, za razliku od onih u SAD, još su daleko od pretkriznog nivoa iz 2007. godine, i ostaju naročito slabe u Italiji i Španiji, najvećim perifernim članicama evrozone“, smatra Visko.

Proteklog petka, najmanje 129 ljudi je stradalo u Parizu u seriji terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država (IS).

Prema podacima objavljenim prošle nedelje, privredni rast evrozone neočekivano je usporio u trećem kvartalu, što je povećalo očekivanja da će ECB proširiti program monetarnih podsticaja na narednom sastanku koji se održava 3. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.