U trendu

ECB zadržala kamatne stope na nepromenjenom nivou

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) zadržala je danas ultra-labavu monetarnu politiku na nepormenjenom nivou, čime je Mario Dragi, kako ocenjuje Rojters, okončao osmogodišnji mandat u banci na potpuno istoj tački sa koje je krenuo: pokušavajući da podupre već dugo klonulu valutnu uniju.

ECB je na sednici, kojoj je prisustvovala i Kristin Lagard, Dragijeva naslegnica na čelu centralne banke evrozone, zadržala referentnu kamatu na depozite na dosadašjnem nivou od minus 0,5 procenata.

Banka je takođe potvrdila da će primena program kupovine obveznica početi u novembru u iznosu od 20 milijardi evra mesečno, i da će se to sprovoditi „onoliko dugo koliko je potrebno“.

Finansijska tržišta, koja nisu ni očekivala promenu monetarne politike, ostala su mirna nakon objavljivanja odluke ECB, s tim da je evro zabeležio neznatnu promenu prema dolaru i trgovao se na nivou od 1,1123 dolarea, a prinos na 10-godišnje nemačke obveznice je iznosio minus 0,382 procenata.

Nesloga među članovima ECB bacila je senku na inače izvanredno osmogodišnje Dragijevo upravljanje bankom tokom kojeg je, u nezabeleženom eksperimentu sa nekonvencionalnim monetarnim merama, pomogao da se spreči deflacija i da se zaustavi dužnička kriza, čija je potencijalna spirala mogla da izmakne kontroli, navodi Rojters.

Previranja u ECB-u će, dodaje britanska agencija, verovatno potrajati, i Lagard će morati da se nosi sa kritikama da je Dragijeva politika negativnih kamata na depozite i masovne kupovine obveznica štetna za štediše, da pritiska banke i penzione fondove i naduvava finansijski mehur, pri čemu malo radi u pravcu podizanja inflacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.