Efektiva predala udžbenik za guvernere za prvi razred

Foto: Beta

Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ predalo je danas na portirnicu Narodne banke Srbije (NBS) udžbenik za guvernera NBS za prvi razred namenjen guvernerki Jorgovanki Tabaković, u znak protesta zbog trenutnog statusa korisnika kredita u švajcarskim francima.

Predstavnik tog udruženja Boško Cerović rekao je novinarima u Beogradu da je to udruženje predalo na pisarnici Narodne banke Srbije „simboličan“ poklon, zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima i biljku koja nije prihvaćena.

„Mi smo hteli da joj uručimo simboličan poklon – udžbenik za guvernera za prvi razred, Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u evrima na dan kada su krediti odobreni, koji se primenjuje u Hrvatskoj i Crnoj Gori i cvet šipka, ali nismo uspeli da joj uručimo lično“, rekao je Cerović.

On je naveo da je današnja akcija uvertira u protest koji će početi u subotu, 26. marta kada će biti postavljeni šatori ispred zgrade Vlade Srbije do ispunjenja zahteva.

„Nekoliko stotina od oko 20.000 ljudi, koliko ima zaduženih u francima ne može da plaća više rate. One su u dinarima povećane 250 odsto od momenta kada je primljen kredit, a u evrima za 65 odsto i to je neodrživo“, rekao je Cerović.

Predstavnik „Efektive“ kazao je i da je jedino pravo rešenje za taj problem da se konverzija kredita obavi na dan kada su ti krediti odobreni.

U Srbiji korisnici kredita u francima imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara 2015. godine, kada je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru. Bankama u Srbiji je 2012. godine zabranjeno da odobravaju takve pozajmice.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar