U trendu

Efektiva predala udžbenik za guvernere za prvi razred

Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ predalo je danas na portirnicu Narodne banke Srbije (NBS) udžbenik za guvernera NBS za prvi razred namenjen guvernerki Jorgovanki Tabaković, u znak protesta zbog trenutnog statusa korisnika kredita u švajcarskim francima.

Predstavnik tog udruženja Boško Cerović rekao je novinarima u Beogradu da je to udruženje predalo na pisarnici Narodne banke Srbije „simboličan“ poklon, zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima i biljku koja nije prihvaćena.

„Mi smo hteli da joj uručimo simboličan poklon – udžbenik za guvernera za prvi razred, Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u evrima na dan kada su krediti odobreni, koji se primenjuje u Hrvatskoj i Crnoj Gori i cvet šipka, ali nismo uspeli da joj uručimo lično“, rekao je Cerović.

On je naveo da je današnja akcija uvertira u protest koji će početi u subotu, 26. marta kada će biti postavljeni šatori ispred zgrade Vlade Srbije do ispunjenja zahteva.

„Nekoliko stotina od oko 20.000 ljudi, koliko ima zaduženih u francima ne može da plaća više rate. One su u dinarima povećane 250 odsto od momenta kada je primljen kredit, a u evrima za 65 odsto i to je neodrživo“, rekao je Cerović.

Predstavnik „Efektive“ kazao je i da je jedino pravo rešenje za taj problem da se konverzija kredita obavi na dan kada su ti krediti odobreni.

U Srbiji korisnici kredita u francima imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara 2015. godine, kada je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru. Bankama u Srbiji je 2012. godine zabranjeno da odobravaju takve pozajmice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar