U trendu

Efiskalizacija pomaze u suzbijanju sive ekonomije preko PU

BEOGRAD – Novi oblik onlajn digitalne e-fiskalizacije može da doprinese suzbijanju sive ekonomije, kako bi srpska privreda u celini, uhvatila tehnološki korak sa drugim zemljama u Evropi ocenio je danas Marko Danon iz NALED-a.

On je za TV Pink rekao da je sličan oblik fiskalizacije uveden u mnogim evropskim zemljama, pa i u Hrvatskoj još 2013. godine.

„Već desetak godina postoji sličan sistem koji je sada uveden kod nas. Mislim da je akcenat ovog sistema u tome što sada u realnom vremenu Preska uprava može da prima ogromne količine podataka širom naše zemlje u realnom vremenu“, rekao je on.

Dodao je da to znači da se u Poreskoj upravi akcenat stavlja na analizu podataka koji pristižu, pa se osnovu njih utvrđuju zakonitosti kako bi se u određenom sektoru, u regionu, gradu, delu dana uveo red.

„Značajnija odstupanja od zakonitosti onda uzrokuju izlaske na teren. Primera radi, u Hrvatskoj, pre nego što su uveli ovakav sistem, izlasci na teren PU utvrđivali su nepravilnosti u procentu od 10 odsto, a nakon uvođenja modernijeg sistema, taj procenat je uvećan na 60 odsto. To znači da su PU širom sveta, koje sprovode ovakav sistem efikasnije, jeftinije i brže pronalaze nepravilnosti“, objasnio je on.

Dadon je istakao da je ovaj efekat značajan za privredu koja legalno posluje i da se time znatno suzbija siva ekonomija i nelojalna konkurencija, što znači i bolju naplatu poreza za državu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.