U trendu

EIB: Bolja prioritizacija za ubrzanje investicionog ciklusa

BEOGRAD – Bolja prioritizacija i bolja koordiniranost između različitih institucija je nešto na šta se treba fokusirati kako bi se ubrzao investicioni ciklus u Srbiji u oblasti javnih investicija, smatra šefica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Na nacionalnom nivou bi, rekla je Negre Tanjugu, trebalo da se izdvoje prioriteti kada je reč o javnim investicijama, i da se ulože veće snage i veća sredstva za samu pripremu projekata.

„Što je projekat bolje pripremljen to će kasnije biti manji rizici u toku implementacije, manji će biti nepredviđeni troškovi i brža će biti realizacija“, izjavila je Negre, koja je učestvoval na panelu “Mere za unapređenje konkurentnosti” u sklopu 18. Ekonomskog samita Srbije.

Izuzetno bitna karika u celom procesu je, kako ocenjuje, efikasno i ekonomično sprovođenje javnih nabavki, ali i ljudi koji znaju da iznesu proces i da ispune međunarodne zahteve.

Na kraju, kako dodaje, dolazi nadzor, odnosno efikasna implementacija sa stručnim kadrom koji je neophodan.

Negre je izrazila očcekivanje da će neki projekti koje je EIB potpisala biti brzo realizovani, jer “samo kroz isplatu tih sredstava može da se oseti poboljšanje i građani mogu da vide kvalitet tih usluga koje EIB, zajedno sa partnerima u javnom sektoru, nastoji da pruži”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.