EIB: Borba s pandemijom i ekonomskim posledicama prioritet

LUKSEMBURG – Evropska investiciona banka je prošle godine uložila 77 milijardi evra u borbu sa kovidom i klimatskim promenama, rečeno je na konferenciji za novinare o godišnjim rezultatima EIB.

Navedeno je da jedna trećina novca plasirana za ublažavanje posledica pandemije, najviše u sektor malih i srednjih preduzeća, za renoviranje bolnica i razvoj vakcina i lekova.

Kada je o vakcinama reč, banka Evropske unije je početkom prošle godine odobrila zajam od 100 miliona evra za nemačku kompaniju Bajontek koja je u saradnji sa firmom Fajzer napravila prvu vakcinu protiv kovida-19.

Grupacija EIB je finansirala nekoliko vakcina, kao i kompanija koje razvijaju terapije za lečenje kovida-19 i tehnologije za testiranje.

„U toku prošle godine drastično smo povećali i ubrzali učešće u borbi protiv razarajuće pandemije i pomogli hiljadama kompanija u Evropskoj uniji i širom sveta“, izjavio je predsednik EIB-a Verner Hojer.

Dodao je da će borba sa pandemijom i njenim ekonomskim posledicama biti preokupacija ove banke i u 2021. godini i naveo da je pored 25 milijardi evra koje su već obezbeđene, Odbor EIB odobrio novih 25 milijardi evra za teško pogođene kompanije i zdravstveni sektor.

Inače, udeo investicija u klimatske promene i životnu sredinu lane se povećao na 40 odsto ukupnog fonda sredstava koje ulaže EIB, a plan je da do kraja ove decenije mobiliše do bilion evra za investicije u klimu i životnu sredinu.

U skladu s tim, Odbor EIB je u novembru odobrio Klimatski akcioni plan sa smernicama za postizanje ovih ambicioznih ciljeva.

Plan predviđa postepeni prestanak finansiranja projekata sa visokom emisijom štetnih gasova i postavlja rigoroznije kriterijume za finansiranje projekata gde je prisutna neumerena emisija ovih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.