U trendu

EK: Nastavak ekonomskog rasta u evrozoni

BRISEL – Evropska komisija predviđa da će ekonomija Evrozone nastaviti da raste, ali i da će taj rast u narednom kratkoročnom periodu biti pod uticajem negativnih spoljnih činalaca kao što su globalne trgoviske tenzije i politička nesigurnost.

Ekonomska prognozna Evropske komisije za leto 2019. konstatuje da je evropska ekonomija u rastu već sedmu godinu za redom i da se očekuje nastavka privrednog rasta u svim državama članicama.

Evropska komisija u svom poslednjem izveštaju navodi da je privredni rast u evrozoni u prvom tromesečju premašio očekivanja i to zahvaljujući nizu privremenih činilaca kao što su blaga zima i oporavak u oblasti prodaje automobila.

Rastu privrede su doprinele i određene mere fiskalne politike, dodaju u Komisiji.

Istovremeno, upozorava se da su kratkoročne prognoze za evropsu ekonomiju ”neizvesne” zbog spoljnih faktora među kojima se navode i globalne trgovinske tenzije i političke nesigurnosti.

“Zbog toga prognozirani rast BDP-a evrozone u 2019. ostaje nepromenjen i iznosi 1,2 odsto, dok je prognozirani rast za 2020.godinu blago smanjen sa 1, 5 na 1,4 odsto u skladu s očekivanim umerenijim rastom u preostalom delu ove godine. Prognoza BDP-a za EU ostaje nepromijenjena: 1,4 odsto u 2019. i 1,6 odsto u 2020.godine”, navode u Komisiji.

U Briselu upozoravaju da je pored spoljnih faktora, Bregzit i dalje glavni uzrok unutrašnjih privrednih rizika i neizvesnosti.

”Očekuje se nastavak rasta svih ekonomija EU-a u ovoj i sledećoj godini, mada usporavanje u Nemačkoj i Italiji odudara od snažnog rasta u srednjoj i istočnoj Europi”, ocenio je potpredsednik Evropske komisije nadležan za evro, finansijsku stabilnost i usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis.

U Evropskoj komisiji konstatuju da će evropska ekonomija nastaviti rast uprkos pogoršanju opšte ekonomske situacije u svetu.

”Sve države članice EU-a beležiže će rast i u 2019. i u 2020, čemu će ići u prilog robusno tržište rada koje podstiče potražnju. Obzirom na brojne rizike pred nama, moramo uložiti dodatne napore kako bismo ojačali otpornost naših ekonomija i evrozone u celini”, zaključio je komesar za ekonomske i finasijske poslove Pjer Moskovisi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.