U trendu

EK:Privreda SRB ubrzala rast, snažna investiciona aktivnost

BRISEL – Srbija je ostvarila izvestan napredak na ekonomskom planu i relativno je pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, a privredni rast je dobio na ubrzanju, navodi se u najnovijem, ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je danas predstavljen u Briselu.

Privredni rast je u ubrzao u 2018. na preko četiri procenta sa dva odsto prethodne godine, podstaknut robusnom domaćom tražnjom i efektom niske baze.

Investiciona aktivnost je naročito bila vrlo snažna zahvaljujući brojnim faktorima: ambijentu niske kamatne stope, povećanju projekcije rasta, ranije ostvarenim poboljšanjima u poslovnom okruženju, povećanju kapitalne potrošnje države i prilivu stranih direktnih investicija, konstatuje se u izveštaju.

Srbija je na ekonomskom planu nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kaže se u delu izveštaja posvećenom ekonomiji.

„Vlasti su ostale posvećene makroekonomskoj stabilnosti i nastavku ekonomskih reformi, mada su neke reforme zastale“, piše u izveštaju.

U dokumentu se navodi da su eksterne neravnoteže, odnosno deficit tekućih plaćanja u porastu, ali da je njegovo finansiranje ostalo zdravo.

Dodaje se da su cenovni pritisci prigušeni, a inflatorna očekivanja uzdržana.

„Veća fiskalna prilagođavanja tokom prethodnih godina značajno su poboljšala održivost duga. Stabilnost finansijskog sektora je sačuvana i performanse tržišta rada su poboljšane sa izuzetkom stope aktivnosti žena i mladih, koja je opala“, navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se da zemlja ima dobar nivo pripremljenosti u nekim oblastima kao što su pravo privrednih društava, intelektualna svojina, transportna politika, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i običaji.

„U oblastima kao što su javne nabavke, statistika, spoljni odnosi, socijalna politika i zapošljavanje, monetarna politika i finansijske usluge, Srbija je umereno pripremljena. Srbija je nastavila sa dobrim napretkom u poljoprivredi i usklađivanju sa transportnim pravnim tekovinama EU, dok je u oblasti energetike zabeležen ograničen napredak. Područja politike životne sredine i klimatskih promena tek treba da dobiju adekvatnu pažnju“, navodi se u izveštaju.

Međutim, kako se napominje, značajne strukturne reforme javne uprave, poreske uprave i državnih preduzeća napreduju sporo, produžavajući njihovu dugogodišnju neefikasnost.

Prema proceni EK, država je zadržala snažno prisustvo u ekonomiji, a privatni sektor je i dalje nedovoljno razvijen i ometan slabostima u vladavini prava i sprovođenju poštene konkurencije.

„Struktura privrede se poboljšala, a ekonomska integracija sa EU ostala je visoka“, stoji u izveštaju.

U cilju poboljšanja funkcionisanja tržišne ekonomije, EK preporučuje Srbiji da zadrži utvrđeni srednjoročni budžetski cilj na uravnoteženom nivou, da ojača fiskalna pravila, da finalizuje proces privatizacije i restrukturiranja preostalih državnih banaka i da značajno poveća finansiranje i implementaciju aktivnih mera tržišta rada prilagođenih potrebama nezaposlenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar