U trendu

EK u sredu predlaže novi paket finansijske pomoći Ukrajini

BRISEL – Evropska komisija bi trebalo u sredu da predloži novi paket finansijske pomoći Ukrajini, uključujući nove kredite za pružanje trenutne likvidnosti Kijevu i obaveze za dugoročno finansiranje rekonstrukcije zemlje, izjavili su zvaničnici.

Obim kratkoročne finansijske podrške se još uvek definiše, ali su dva zvaničnika rekla Rojtersu da očekuju da će ona otprilike pokriti finansijske potrebe Ukrajine za dva meseca, uglavnom kroz kredite.

Treći zvaničnik je rekao da će novac biti obezbeđen iz budžeta EU i od vlada država članica EU, odbacivši ranije navode da bi sredstva mogla da se prikupe na tržištu izdavanjem zajedničkih obveznica koje podržava budžet EU. Međunarodni monetarni fond (MMF) je u aprilu procenio da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mesečno najmanje tri meseca da bi popunila trenutni finansijski nedostatak izazvan ruskim napadom.

Direktorka MMF Kristalina Georgieva pozvala je da ova podrška dođe u vidu grantova, a ne kredita.

Obim podrške EU zavisiće i od toga koliko su zemlje G7 spremne da doprinesu.

Sastanak ministara finansija Grupe sedam najrazvijenijih zemalja na svetu zakazan je za drugu polovinu ove nedelje, neposredno nakon što se očekuje da Komisija iznese svoje predloge.

Portparol EK odbio je da prokomentariše novi paket finansijske pomoći Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar