U trendu

Ekonomista: Plate i penzije će sigurno biti povećane, ali ne svima isto

Plate i penzije će sigurno biti povećane, samo je pitanje kada i koliko, izjavio je danas ekonomista Ivan Nikolić.

On je za agenciju Beta rekao da povećanje verovatno neće biti linearno, već da će, kao i prilikom poslednje korekcije, biti odredjeni prioritetni sektori koji će dobiti više.

„Stanje u budžetu je posle prvog kvartala bolje nego što se očekivalo, i plate i penzije mogu da se povećaju, ali korekcija neće biti podjednaka za sve, već će se napraviti plan prioriteta“, rekao je Nikolić.

Dodao je da je povećanje plata neophodno zbog podsticanja privrednog rasta.

„Za planirani privredni rast od tri odsto neophodna je veća podrška domaće potrošnje“, rekao je Nikolić.

Stanje u budžetu biće, po njegovim rečima, jasnije krajem ove godine, i „ako preradjivačka industrija bude imala povoljnu dinamiku rasta, a izvoz nastavi da raste brže od uvoza, to će biti solidna osnova da povećanje plata bude veće“.

„Ako rezultati u budžetu krajem godine budu dobri, povećanje plata i penzija bi moglo da bude izdašnije kao podrška privrednom rastu, ali će se to dogoditi tek sledeće godine“, rekao je Nikolić.

On je dodao da Medjunarodni monetarni fond sada neće pregovarati o povećanju plata iz dva razloga, prvi je jer nije još izabran premijer, i drugi da bi se videlo kakvi su rezultati privrede pri kraju godine.

Od novemba 2014. godine kada su umanjene, plate i penzije su povećavane dva puta, poslednji put u januaru ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.