Ekonomista: Srbiji ne treba novi aranžman sa MMF

Srbiji ne treba novi aranžman s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer je sa kraćim prekidima 18 godina imala aranžamane sa tom institucijom i vreme je da vlada nastavi da sama vodi ekonomsku politiku, rekao je danas ekonomista Srboljub Antić.

„Posle aranžmana koji su s kraćim pauzama trajali toliko vremena, saradnja je mogla da se svede na redovne konsultacije koje se obavljaju sa svim članicama te medjunarodne finansijske organizacije i ništa više“, rekao je Antić za Betu.

On je ocenio da je MMF potreban kada zemlja ima problema sa „makroekonomskom neravnotežom“.

„MMF ne može da pomogne kod strukturnih reformi“, rekao je Antić, nekadašnji predstavnik Srbije u MMF-u.

Dodao je da Srbija ni u aranžmanu sa tom finansijskom organizacijom od 2006. godine nije uspela da reformiše državna i javna preduzeća i da MMF ne može da uradi taj posao ako Srbija ne želi.

Misija MMF-a danas završava posetu Beogradu tokom koje je s predstavnicima vlasti u Srbiji razgovarala i o novom obliku saradnje – Instrumentu koordinacije politika (Policy Coordination Instrument – PC), posle uspešno spovedenog trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti.

Aranžman „čuvarkuća“, o kome Srbija pregovara sa MMF-om, za cilj ima, kako je rekao, održavanje makroekonomske stabilnosti i može da traje do četiri godine.

„Program podrazumeva i da Srbija u slučaju krize ima lakši pristup finansijskim sredstvima tog fonda“, rekao je Antić.

Savetodavne ili tehničke usluge MMF-a za aranžman „čuvarkuća“ su, prema njegovim rečima, besplatne, a efekti aranžmana u praksi nisu poznati jer se primenjuje samo na Sejšelima od decembra prošle godine.

Misija MMF-a danas završava posetu Beogradu tokom koje je sa predstavnicima vlasti u Srbiji razgovarala i o novom obliku saradnje, posle uspešno spovedenog trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike