Ekonomisti: I Srbija će osetiti posledice protekcionističkih mera SAD i Kine

Srpska privreda će osetiti posledice trgovinskog sukoba i uvodjenja uvoznih carina u dvema najvećim svetskim ekonomijama SAD i Kini, ocenili su danas ekonomisti.

„Privreda Srbije se nalazi u usponu, a koliko je to održivo na duži rok zavisiće i od protekcionizma koji jača“, kazao je Miladin Kovačević na predstavljanju ekonomskog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“.

On je naveo da su donosioci odluka u mnogim zemljama, u želji da zaštite svoju proizvodnju i trgovinske interese, ali i sa namerom da dobiju političke poene u atomosferi antiglobalističke retorike, počeli da pribegavaju raznovrsnim proterkcionističkim merama.

„Zagovornici protekcionizma previdjaju da nameti na uvoz ne opterećuju sve proizvode već najviše odredjene proizvode i odredjeni deo populacije koji te proizvode kupuje. Indirektno štetu imaju i prozvodjači, a ne samo potrošači, zatim država, investicije, a na kraju i sama ekonomija“, kazao je Kovačević.

Ukazao je da protekcionističke mere nikada ne ostaju jednostrane već izazivaju revanšizam sa druge strane pa i trgovinske ratove, koji se zvršavaju rastom carina na svetskom nivou.

„Podizanje trgovinskioh barijera inicira recipročne mere u drugim zemljama čije će posledice osetiti izvozni sektor, a zatim i svi ostali“, rekao je Kovačević.

Podsećajući da je tridesetih godina prošlog veka podizanje trgovinski barijera uništilo dve trećine svetske ekonomije, on je istakao da oglušavanje o pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), institucije koja je stvorena sa ciljem da ne dozvoli barijere i koja promoviše saradnju, a ne izolaciju, može imati ozbiljne i dugoročne posledice za ceo svet.

Dodao je da ne očekuje da će uvodjenje barijera u trgovini izmedju Kine i SAD eskalirati u trgovinski rat kao 1930. godine, ali da se sve češće poseže za njima.

Kovačević je istakao da sudeći po vrednosti robe na koju je uvedena carina „u sukobu ima i razuma“.

SAD je, prema njegovi rečima, obračunala carinu od 60 milijardi dolara na kineske proizvode „zbog strateške odbrane od ekonomske agresije“, a Kina na 128 proizvoda u vrednosti od tri milijarde dolara.

„Revanš Kine je skroman što je nagoveštava da će se sukob smiriti jer je predsednik najmnogoljudnije zemlje Si Djinping poznat kao veliki protivnik trgovinskih barijera“, rekao je Kovačević.

Istakao je da je Kina glavni finansijer američkog trgovinskog deficita.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike