U trendu

Ekonomisti:Za sada kriza u Grčkoj nema veći uticaj na Srbiju

Saradnici Ekonomskog instituta danas su ocenili da za sada finansijska kriza u Grčkoj nema veći uticaj na Srbiju, ali da bi, u slučaju da i druge zemlje evro zone zapadnu u slične teškoće, to moglo da utiče na ekonomski rast u Srbiji i privlačenje investitora.

„Još je rano za iznošenje procena o posledicama dešavanja u Grčkoj na Srbiju, ali je izvesno da kriza u Grčkoj ima i političku komponentu, koja je važna kod odlučivanja investitora“, rekao je Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Stamenković je istakao da su u maju dobri pokazatelji o rastu proizvodnje i izvoza srpske privrede, ali da je neizvesno da li će biti pozitivan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini jer su nedovoljne domaće i strane investicije, a zamrlo je kreditiranje privrede.

Strane investicije u Srbiji za prva četiri meseca su, po rečima Stamenkovića, iznosile 358 miliona evra, a za privredni opravka je potrebno da godišnje u Srbiji bude investirano oko šest milijardi evra, gde bi 1,5 milijardi evra iznosila strana ulaganja.

U Srbiji, kako je ukazao Stramenković, i dalje nisu dobri uslovi za investiranje, na čemu Vlada Srbije treba da više radi, a pogotovo je važna reforma pravosuđa.

„Dobro je što je u porastu stočarska proizvodnja i zato što pre treba da se u toj oblasti ispunjavaju standardi Evropske unije, kako bi bile iskrišćene sve odobrene izvozne kvote“, kazao je Stamenković.

On je dodao da su pohvalni rezultati fiskalnih mera, pre svega budžetska štednja na osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, zbog čega ih ne treba menjati.

„Ne verujem da će ove godine biti pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju plata i penzija“, kazao je Stamenković.

I Vladimir Vučković je predložio da se ne menja čvrst program dogovoren sa MMF-om koji daje dobre rezultate, a kojim je predviđeno da plate i penzije budu umanjene do kraja 2017. godine.

Vučković je rekao da je od januara do kraja maja 2015. porast ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji iznosio dva odsto i da su procene da će ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja zadovoljiti domaće potrebe i da će biti dobri izvozni rezultati u toj oblasti.

„Dinamika industrijske proizvodnje u nastavku ove godine verovatno neće biti ovako ekspanzivna kao u maju, ali postoje dobri uslovi da ona nastavi rast“, istakao je on i dodao da je realni rast mase zarada u maju od 0,5 odsto pokazatelj porasti privredne aktivnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar