U trendu

Ekonomska klima u evrozoni malo poboljšana u maju

BRISEL – Ekonomsko raspoloženje u evrozoni neznatno se popravilo u maju, budući da je nešto veći optimizam u sektoru usluga i među potrošačima nutralisao pad poverenja u industriji, prema današnji pokazateljima Evropske komisije.

Podaci iz mesečne ankete EK pokazuju da je ekonomsko raspoloženje u 19 zemalja koje dele evro poraslo na 105 poena u maju sa 104,9 bodova u aprilu. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali da će ovaj pokazatelj u maju ostati na aprilskih 104,9 poena.

Poslovno raspoloženje u industriji je opalo ovog meseca na 6,3 poena sa 7,7 poena u aprilu, dok je optimizam u uslužnim delatnostima, najvećem sektoru u ekonomiji 19-članog bloka, poraslo na 14 bodova sa aprilskog nivoa od 13,6 poena.

Blago se poboljšalo i poverenje potrošča na minus 21,1 bod sa prošlomesečnih minus 22 poena.

Što se tiče očekivanja u pogledu potrošačke inflacije, koja su u martu dostigla istorijski maksimum, ona su nastavila da se kreću silaznom putanjom na 45,6 poena u maju sa 50 bodova prethodnog meseca, a takođe su opala i inflatorna očekivanja među proizvođačima na 56,1 poen sa rekordnih aprilskih 60 poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.