Ekonomsko prilagođavanje Srbije EU trajaće dugo

Foto: Beta

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je danas da će Srbiji biti potrebno pet do deset godina za ekonomsko prilagođavanje pravilima Evropske unije, zbog fiskalne i spoljne neravnoteže.

„Jasno je da će prilagođavanje trajati dugo, pet, šest godina, možda i deceniju, i tokom tog perioda ne mogu se očekivati visoke stope godišnjeg rasta, već dva do tri odsto bruto domaćeg proizvoda“, rekao je Gligorov na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

On je dodao da će veoma teško ići povačenje države iz ekonomije, odnosno uspostavljanje tržišne ekonomije po kriterijumima EU.

„Država se stalno pojavljuje u svim ekonomskim pitanjima i toliko je interesa isprepleteno da se ne može očekivati da se promene sprovedu lako“, rekao je Gligorov.

Istakao je i da privatni sektor u Srbiji nije konkurentan i da je za to dovoljno pogledati samo dva važna indikatora – izvoz i stopu zaposlenosti.

„Izvozni kapaciteti Srbije su slabi, a izvoz učestvuje sa 30 odsto u BDP. Za privredu kakvu ima Srbija potrebno je da učešće izvoza u BDP bude 60 do 70 odsto“, ukazao je Gligorov.

Kako je objasnio, nizak deo izvoza u BDP delom je posledici toga što je srpska privreda u recesiji i stagnaciji već pet godina.

Stopa zaposlenosti u Srbiji je veoma niska i taj ekonomski pokazatelj je, po oceni Gligorova, lošiji od stope nezaposlenosti, koja, kako je rekao, „i nije tako loša ako se pogleda koliko ljudi može da radi“.

„Promene i prilagođavanja koji su potrebni Srbiji će trajati dugo“, rekao je Gligorov.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar