U trendu

Ekonomsko prilagođavanje Srbije EU trajaće dugo

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je danas da će Srbiji biti potrebno pet do deset godina za ekonomsko prilagođavanje pravilima Evropske unije, zbog fiskalne i spoljne neravnoteže.

„Jasno je da će prilagođavanje trajati dugo, pet, šest godina, možda i deceniju, i tokom tog perioda ne mogu se očekivati visoke stope godišnjeg rasta, već dva do tri odsto bruto domaćeg proizvoda“, rekao je Gligorov na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

On je dodao da će veoma teško ići povačenje države iz ekonomije, odnosno uspostavljanje tržišne ekonomije po kriterijumima EU.

„Država se stalno pojavljuje u svim ekonomskim pitanjima i toliko je interesa isprepleteno da se ne može očekivati da se promene sprovedu lako“, rekao je Gligorov.

Istakao je i da privatni sektor u Srbiji nije konkurentan i da je za to dovoljno pogledati samo dva važna indikatora – izvoz i stopu zaposlenosti.

„Izvozni kapaciteti Srbije su slabi, a izvoz učestvuje sa 30 odsto u BDP. Za privredu kakvu ima Srbija potrebno je da učešće izvoza u BDP bude 60 do 70 odsto“, ukazao je Gligorov.

Kako je objasnio, nizak deo izvoza u BDP delom je posledici toga što je srpska privreda u recesiji i stagnaciji već pet godina.

Stopa zaposlenosti u Srbiji je veoma niska i taj ekonomski pokazatelj je, po oceni Gligorova, lošiji od stope nezaposlenosti, koja, kako je rekao, „i nije tako loša ako se pogleda koliko ljudi može da radi“.

„Promene i prilagođavanja koji su potrebni Srbiji će trajati dugo“, rekao je Gligorov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.