U trendu

Ekspanzija globalnog tržišta PC-a 13% u drugom tromesečju

BOSTON – Globalna prodaja personalnih računara ostala je čvrsta u drugom kvartalu 2021, pri čemu je na pojačanu tražnju potrošača uticao poremećaj u lancima snabdevanja izazvan pandemijom i nestašica proizvodnih komponenata.

Prema najnovijem kvartalnom izveštaju Internešenal Data korporacije (IDC), globalne isporuke računara iznosile su 83,6 miliona jedinica u drugom kvartalu, što je porast od 13,2 procenta u odnosu na uporedno tromesečje 2020, prenosi veb sajt zdnet.com.

Ipak, iako je međugodišnji rast ostao visok, trend kupovine je počeo da slabi budući da je stopa rasta od 13 posto u periodu april-jun 2021. znatno niža od rasta od 55,9 procenata zabeleženog u prethodnom kvartalu.

Pandemija je podstakla enorman skok kupovine personalnih kompjutera (PC) tokom 2020. i 2021. godine, ali analitičari predviđaju da će uslediti pad isporuka na godišnjem nivou jer prioriteti u potrošnji stanovništva počinju da se menjaju.

Prema IDC-ovoj analizi ovog tržišta, koje po ovoj kompaniji obuhvata desktop računare, noutbuk i hrombuk (Ćromebook) računare i radne stanice, ali ne i tablete ili x86 servere, prva tri mesta po obimu isporuka i tržišnom udelu drže isti igrači kao i prošle godine – Lenovo, HP i Del.

Kineski proizvođač Lenovo je isporučio u drugom tromesečju 20 miliona jedinica, zauzevši prvu poziciju s udelom od 25,2 posto na tržištu računara, prema IDC-u.

Hjulit-Pakard je sa isporučenih 18,59 miliona PC-a i udelom od 22,6 procenata zauzeo drugo mesto, a Del je, sa prodatih 13,97 miliona računara i udelom od 17 posto, treći na rang listi.

Epl, koji je isporučio 6,15 miliona računara, i Ejser sa prodatih 6,08 miliona jedinica, zaokružuju prvu petorku na globalnoj rang listi IDC-a najvećih prodavaca kompjutera.

S druge strane, kompanija Gartner, koja takođe prikuplja i analizira podatke sa ovog tržišta, objavila je svoje rezultate o globalnoj prodaji računara u drugom tromesečju 2021. godine.

Prema Gartnerovoj računici, u izveštajnom periodu je širom sveta isporučeno 71,6 miliona računara, što je za samo 4,6 posto više nego u drugom kvartalu 2020.

Što se tiče prognoze budućih kretanja na ovom tržištu, Gartner je saglasan sa procenom IDC-a da će aktuelna nestašica poluprovodnika uticati na ublažavanje rasta prodaje računara u 2021. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.