U trendu

Ekspert sa Oksforda: „Terati ljude da rade pre 10 sati je prava tortura“

Pre 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17 časova, a to predstavlja ‘ozbiljnu pretnju’ produktivnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju, tvrdi profesor Pol Keli sa Univerziteta u Oksfordu. Isto tako misli i za đake koji pohađaju nastavu u ranim jutarnjim časovima.

Dr. Pol Keli sa Oksforda tvrdi da je vreme za veliku promenu koja će radno vreme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi, prenose britanski mediji.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako prosečan desetogodišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu pre 8:30 sati dok bi šesnaestogodišnjaci za najbolje rezultate trebali da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Dr. Keli veruje kako bi jednostavno pomeranje školskih sati podiglo ocene za 10 posto, jer je sam to isprobao. Dok je radio u jednoj srednjoj školi, promenio je početak nastave 8:30 na 10 sati i najbolje ocene podigle su se za 19 posto.

Kompanije koje teraju zaposlene da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

“Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebali da počnu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo telu. Nikada nećemo moći da promenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tela uvek prilagođavati suncu”, zaključio je Keli.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.