U trendu

Elektromreža Srbije od danas akcionarsko društvo

Javno preduzeće „Elektromreža Srbije“ od danas posluje kao akcionarsko društvo, saopštila je ta kompanija.

Novo ime kompanije je Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ Beograd (EMS AD).

Navodi se da je EMS AD Beograd postalo nejavno akcionarsko društvo u državnom vlasništvu, bez mogućnosti kupovine akcija od strane pravnih ili fizičkih lica.

Generalni direktor EMS AD Beograd Nikola Petrović izjavio je da su razlozi za prelazak EMS u formu nejavnog akcionarskog društva proističu, izmedju ostalog, iz obaveza koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju zaključenim sa EU.

On je dodao da je promena pravne forme nezaobilazni deo šireg procesa korporativizacije Elektromreže Srbije, koji će doprineti uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja i vodjenja poslova.

„Elektromreža Srbije bila je medju najuspešnijim javnim preduzećima u zemlji, a prelazak u EMS AD Beograd je dugo planirani korak napred koji će omogućiti ubrzani razvoj i bolje korišćenje kompanijskih potencijala, na dobrobit svih gradjana Srbije“, rekao je Petrović.

Prethodno je Vlada Srbije donela odluku o promeni pravne forme JP EMS  i o izmenama i dopunama osnivačkog akta „Elektromreže Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.