U trendu

Emisija „zelenih obveznica“ premašila 100 milijardi dolara

LONDON – Globalna emisija „zelenih obveznica“ je u dosadašnjem toku godine premašila cifru od 100 milijardi dolara, saopštila je danas Inicijativa za klimatske obveznice.

Ukupno gledano, emisija „zelenih obveznica“ dostigla je skoro 107 milijardi dolara, poručuju iz te neprofitne organizacije sa sedištem u Londonu koja promoviše ulaganja u ekonomiju sa niskom emisijom ugljen-dioksida, a prenosi agencija Rojters.

„Zelene obveznice“ su sve popularnija kategorija hartija od vrednosti sa fiksnim prihodom, putem kojih se prikuplja kapital za projekte koji pozitivno utiču na životnu sredinu.

Iako „zelene obveznice“ imaju mali udeo u ukupnom tržištu obveznica, one privlače sve više pažnje jer će za ispunjenje ciljeva smanjenja emisije štetnih gasova biti neophodno više hiljada milijardi dolara kapitala iz javnog i privatnog sektora.

Prognoze vezano za konačan iznos emisije “zelenih obveznica” u ovoj godini kreću se u rasponu od 180 milijardi dolara do 250 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.