EP izglasao zabranu različitog kvaliteta proizvoda u EU

BRISEL – Evropski parlament izglasao je danas zabranu različitog kvaliteta proizvoda u Evropskoj uniji.

Time se „stavlja tačka“ na dvostruke standarde koje prehrambene kompanije primenjuju prilikom prodaje proizvoda različitog kvaliteta pod istim brendom na istoku i zapadu EU.

Ovom odlukom uvode se nova pravila o transparentnosti internet ocenjivanja i recenzija, pojašnjava se način postupanja kod dvostrukog kvaliteta proizvoda, a kazne mogu biti do četiri odsto godišnjeg prometa trgovca, saopštio je Evropski parlament.

Direktiva, koju je Parlament odobrio sa 474 glasova „za“, 163 „protiv“ i 14 „suzdržanih“, sada će se podneti na odobrenje Savetu ministara EU-a, prenosi „Index.hr“.

Države članice imaće na raspolaganju 24 meseca od dana stupanja na snagu ove direktive da je prenesu u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Novim zakonom, koji je već dogovoren s ministrima EU, ažuriraju se prava potrošača u skladu s potrebama novog, internetskog doba, čime se garantuje da će potrošači imati više informacija o tome kako funkcioniše sistem ocena proizvoda na internetu i ima li na njih uticaj plaćeno oglašavanje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike