U trendu

EPS do kraja godine prodaje 1.000 vozila

Direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić najavio je danas da to preduzeće do kraja ove godine planira da smanji broj automobila u voznom parku za 1.000. i da će po tom osnovu biti ostvarene uštede od oko 300 miliona dinara.

On je novinarima kazao da se za mesec dana očekuje da bude raspisan javni oglas za prodaju prvih 100 automobila.

Grčić je naglasio da je planirano i da dva nova „audija“ budu prodata ili ukoliko bude povoljnije, zamenjena za terenska vozila koja će sluziti direktnom radu.

Njegov cilj rada je, kako je dodao, da omogući da se obezbedi kontinuirani proces proizvodnje u rudarskom sektoru, jer se odatle proizvodi do 54 odsto električne energije u Srbiji, kao i kontinuirani proces proizvodnje u hidrosektoru i proizvodnja iz obnovljivih izvora energije.

On je naglasio i da će prioriteti njegovog rada u EPS-u biti i sprečavanje kradja struje, dodavši da je u Rudarskom basenu Kolubara na čijem je bio čelu pre nego što je imenovan za vršioca dužnosti EPS-a, uspeo da dnevne kradje nafte koje su bile oko 3 do 3,5 hiljada litra svede na „zanemarljiv nivo“.

„Svi moraju da shvate da struja mora da se plaća  kao i svaki drugi proizvod.Veliki broj gradjana to poštuje, ali ima i onih drugih i to ćemo pokušati da sprečimo“, naglasio je on.

Grčić je kazao, da smatra i da u delu konsultantskih usluga u EPS-u, za koje se izdvaja više od milijardu dinara, mogu da se ostvare odredjene uštede, najavivši da će taj plan u potpunosti biti revidiran, odnosno da će biti zadržane samo one konsultantske usluge koje su predvidjene u okviru saradnje sa MMF-om, Svetskom bankom i drugim medjunarodnim institucijama, ali sa smanjenom vrednošću.

Prema njegovim rečima, sve ostale konsultatnske usluge biće ukinute, jer u EPS-u ima dosta kvalitetnih ljudi koji mogu da završe taj posao, dok će deo novca od tih ušteda biti namenjen za poboljšanje uslova rada, nabavku opreme za bezbednost i zaštitu na radu.On je naglasio i da očekuje da će nova sistematizacija EPS-a biti završena do kraja maja i tada će se imati jasan uvid gde u EPS-u ima viškova, a gde manjkova, kao i šta je neophodno dalje uraditi.

„Ovaj menadžment je za to da broj radnika može da se smanji kroz stimulativne otpremnine, ali cifra od 1.000 evra po godini staža je nerealna“, naglasio je on i dodao da će njen iznos biti stvar dogovora Vlade Srbije, ministarstava,  EPS-a i sindikata.

On je kazao i da u ovom trenutku ne razmišlja o kandidaturi za direktora EPS-a , jer mu to u ovom momentu nije prioritet.On je naveo i da je EPS u 2015. ostvario zaradu od 80 miliona evra od izvoza struje i da je po raznim osnovama u budžet Srbije uplatio 67 milijardi dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.