U trendu

EPS dobio zajam od KfW-a od 45 miliona evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) i nemačka KfW razvojna banka potpisali su ugovor o zajmu vrednom 45 miliona evra kojim će se obezbediti unapredjenje zaštite životne sredine u Srbiji, saopštio je danas EPS.

Ugovor o finansiranju modernizacije sistema transporta pepela u termoelektrani „Nikola Tesla A“ potpisali su vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić, direktor KfW-a za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristof Tiskens i direktor sektora KfW razvojne banke za energetiku za jugoistočnu Evropu i Tursku Jirgen Kern.

Realizacijom projekta EPS će dobiti pouzdan sistem za deponovanje pepela, šljake i gipsa iz svih blokova TENT A i poboljšaće uslove za zaštitu životne sredine.

Rok za otplatu kredita je 12 godina, uz poček od pet godina.

„Potpisivanjem ugovora o zajmu sa nemačkom Razvojnom bankom počinjemo realizaciju važnog projekta pre svega za životnu sredinu. Zajam će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani. Rezultat će biti bolji kvalitet vazduha jer će se sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, a projekat će zaštiti od zagadjenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište“, rekao je Grčić.

Dodao je da je EPS strateški posvećen uskladjivanju rada svih postrojenja sa najvišim evropskim ekološkim standardima.

„Pouzdano snabdevanje električnom energijom, u skladu sa principima zaštite životne sredine, prioritet je za održivi razvoj svake države. Potpisivanje današnjeg ugovora je samo prvi korak“, rekao je Tiskensi i podsetio da je KfW u Srbiji u ime Vlade Nemačke uložila više od 1,7 milijardi evra, od čega dve trećine u energetiku, odnosno 350 miliona evra u EPS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.