U trendu

EPS i DŽeneral elektrik potpisali ugovor za nabavku turbine za TENT

Elektroprivreda Srbije (EPS) i kompanija DŽeneral elektrik (General electric-GE) potpisale su danas Ugovor za nabavku turbine za blok A4 u Termoelektrani Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu čija je vrednost 19,9 miliona evra.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić kazao je nakon potpisivanja tog dokumenta da će zamenom postojeće turbine u bloku A4, taj blok dobiti „novi život“, jer će mu snaga biti povećana za 24 megavata.

On je dodao da blok A4 TENT-a od 8. juna 1978. kada je počeo da radi, pa do sada, ima 250.000 sati rada.

„Novom turbinom, kroz veću efikasnost i manj potrošnju uglja, očekujemo uštede do šest miliona evra“, naglasio je Grčić.

Prema njegovim rečima, EPS je prvi put u ovom poslu primenio princip pregovaranja sa dva izvodjača i kroz pregovore postigao uštedu u nabavci od tri miliona evra.

„Siguran sam daćemo sa ovim i sličnim poslovima koje planiramo sa GE doprineti stabilnosti energetskog sistema Srbije, ali i dobiti stabilan i efikasan EPS“, naglasio je Grčić.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević kazao je će blok A4 novom turbinom biti četvrti blok u TENT-u kome je povećana snaga i tom revitalizaciojom će ta TE imati ukupno dodatnih 120 megavata.

„Revitalizacijom koju ćemo uraditi sledeće godine, a čiji je najvažniji deo zamena i ugradnja nove turbine, produžiće se radni vek ovog bloka za još jedan životni ciklus“, kazao je on, naglasivši da su ostali benefiti tog projekta to što će se vreme za kapitalne remonte pomeriti sa pet na 10 godina, a i blok će moći da radi i u toplifikacionom režimu.

Prema njegovim rečima, novom turbinom stvoriće se preduslovi da se snaga ovog bloka podigne sa 308 na 333 megavata.

Direktor prodaje GE Stefan Turner kazao je da je danas potpisani ugovor važan za EPS i za GE, naglasivši da će doprineti održivosti energetskog sistema Srbije kroz manju potrošnju uglja, a uticaće pozitivno i na životnu sredinu jer će biti manje emisija štetnih gasova.

„EPS ovim projektom ne poboljšava samo svoje poslovanje, već doprinosi i životnoj sredini“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.