U trendu

EPS: Nismo nabavljali SKY telefone, niti SKY aplikaciju

BEOGRAD – EPS nije nabavljao nikakve specijalne mobilne telefone i aparate već je nabavio softver za zaštitu mobilnih telefona, kako je i bio naziv javne nabavke, saopštilo je danas to javno preduzeće.

„Nabavljeno je softversko rešenje, a ne mobilni telefoni i apsurdno je porediti ovo softversko rešenje sa mobilnim telefonima ‘SKY’ ili ‘SKY’ aplikacijom, što se zlonamerno i potpuno laički izokreće, sa namerom da privuče što veću pažnju“, poručeno je iz EPS-a.

BIRN je objavio da je Elektroprivreda Srbije nabavila krajem 2019. godine programe za enkripciju sa najvećim stepenom zaštite za 20 mobilnih telefona i za to platila 227.000 evra, odnosno 26,7 miliona dinara, tvrdeći da se to vidi na osnovu tenderske dokumentacije i ugovora u koje je BIRN imao uvid.

EPS ističe da je softver nabavljen još 2019. godine, ali da nije korišćen, jer se do danas nije pojavila potreba za korišćenjem.

„Nabavka je sprovedena u slučaju potrebe i zbog obaveza koje su propisane zakonom u delu mera zaštite IKT sistema.
Na žalost, senzacionalizam po svaku cenu ne poznaje istinu, te javnost treba da bude obaveštena o svim detaljima“, navedeno je u saopštenju EPS – a.

Iz tog preudzeća napominju da je Elektroprivreda Srbije elektroenergetski sistem odgovoran za energetsku bezbednost i nezavisnost Srbije.

„Svaka zloupotreba podataka i informacija ili njihovo neovlašćeno korišćenje imalo bi višestruke posledice po energetsku sigurnost zemlje. Komunikacioni rizik postoji u energetskim poslovima sa AP Kosovo i Metohija, gde je važno da JP EPS poseduje zatvoreni i zaštićeni komunikacioni sistem. Takođe, u sastavu JP EPS nalaze se i hidro potencijali koji se nalaze blizu graničnih oblasti i važno je u budućnosti obezbediti zaštićenu komunikaciju kao deo bezbednosnog mehanizma“.

Primenu zaštite na komunikacionim uređajima odnosno zatvorene sisteme komunikacija koriste energetske kompanije u Finskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Švajcarskoj, SAD, kao i kompanije poput RWE i EDF, navodi EPS.

Primarno se koristi za korporativnu internu komunikaciju zatvorenog tipa kao sastavni deo bezbednosnog mehanizma, ali i kao poseban stepen zaštite u vanrednim uslovima.

I članom 6 Zakona o informacionoj bezbednosti određeno je da su IKT sistemi od posebnog značaja sistemi u energetici koji se koriste za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, proizvodnju i preradu uglja, što su delatnosti rada JP EPS. Zakonom o informacionoj bezbednosti JP EPS je određen kao IKT sistem od posebnog značaja za Republiku Srbiju, navode iz EPS-a.

Takođe, dodaju da EPS poseduje i Rešenje o upisu u evidenciju IKT sistema od posebnog značaja koju vodi ministarstvo nadležno za informaciono društvo, to jest Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Kao sistem od posebnog značaja, JP EPS je u obavezi da ispuni mere zaštite iz člana 7 pomenutog zakona.

Mere zaštite IKT sistema se odnose na postizanje bezbednosti rada na daljinu i upotrebe mobilnih uređaja, predviđanje odgovarajuće upotrebe kriptozaštite radi zaštite tajnosti, autentičnosti i integriteta podataka, zaštitu od zloupotrebe tehničkih bezbednosnih slabosti IKT sistema, zaštitu podataka u komunikacionim mrežama uključujući uređaje i vodove, bezbednost podataka koji se prenose unutar operatora IKT sistema, kao i između operatora IKT sistema i lica van operatora IKT sistema.

Kao operator IKT sistema od posebnog značaja, JP EPS je u obavezi da poštuje i sve što je propisano podzakonskim aktima i pravilnicima, pre svega Uredbu o bližem sadržaju akta o bezbednosti IKT od posebnog značaja, načinu provere i sadržaju izveštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, navedeno je u saopštenju EPS-a.

To javno preudzeće navodi da se tekst koji je objavio BIRN odnosi na javnu nabavku koja je realizovana u 2019. i 2020. godini.

Na zvaničnom portalu javnih nabavki EPS je, 14. avgusta 2019. godine, objavio poziv za javnu nabavku čiji predmet je Softver za zaštitu mobilnih telefona.

Javna nabavka je objavljena u otvorenom, svima dostupnom postupku, kako je to određeno Zakonom o javnim nabavkama i nije objavljena „ispod radara javnosti“ kako se tvrdi, navode iz EPS-a.

Kompletna konkursna dokumentacija je bila javno dostupna u roku koji Zakon o javnim nabavkama nalaže, a takođe i danas sva dokumenta u vezi sa ovom javnom nabavkom nalaze se dostupna na portalu javnih nabavki na adresi
.

„Svako ko je zainteresovan mogao je da pročita konkursnu dokumentaciju. U postupku javne nabavke dobijene su dve ponude i izabrana jeftinija, jer je to bio kriterijum za izbor. U javnoj nabavci nisu navedeni nikakvi specijalni uslovi za učešće, što se može proveriti uvidom u konkursnu dokumentaciju“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.