U trendu

EPS od danas efikasna i moderna kompanija

Elektroprivreda Srbije (EPS) završila je danas prvu fazu reorganizacije i ta kompanija bi zahvaljujući novoj organizacionoj strukturi trebalo godišnje da uštedi oko 36 miliona evra.

U EPS-u se od marta ove godine primenjuje nova organizaciona šema, kojom su ukinuta 43 direktorska mesta, broj sektora je smanjen sa 65 na 35, a umesto 14 preduzeća, u okviru tog sistema poslovaće samo tri.

Ministar Aleksandar Antić rekao je novinarima da će od danas EPS početi da funkcioniše kao moderno organizovana kompanija.

U Javnom preduzeću EPS objedinjena je proizvodnja struje i uglja, uz dva zavisna privredna društva „EPS Distribuciju“ koja obuhata svih pet elektrodistribucija i „EPS Snabdevanje“ koja će snabdevati potrošače strujom, naveo je Antić.

Takva organizacija treba da omogući da EPS funkcioniše daleko efikasnije i sa boljim finansijskim rezultatom, rekao je Antić i dodao da će u EPS-u ubuduće postojati jedinstveno planiranje i javne nabavke i sistem u kome će se znati gde ima višak, a gde manjak.

Očekujem velike uštede, čak veće od planiranih, a samo koz javne nabavke treba da se uštedi više od 10 miliona evra godišnje, a od te kompanije očekujem i uštede zbog racionalizacije poslovodstvene strukture.

„U EPS-u treba da branimo i čuvamo proizvodna radna mesta i to ćemo raditi, ali nećemo braniti i čuvati rukovodeću strukturu i administraciju,“ poručio je Antić.

On je najavio da će se za godinu dana rešiti pitanja imovine EPS-a i da će krajem trećeg kvartala 2016. biti završena procena vrednosti te kompanije.

„EPS će od 1. jula biti sasvim druga kompanija, onaj EPS koji smo znali do sada odlazi u istoriju, jer ćemo poslovati na totalno drugim osnovama. Moramo da budemo efikasna i profitabilna kompanija“, poručio je ranije direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Kada završimo prvu fazu korporativizacije, to nam daje kredibilitet da ćemo i u ostalim fazama ispuniti ciljeve predviđene reorganizacijom, kazao je Obradović.

„Ubeđen sam da naš proces reorganizacije ide po planu. Ostaje još da u što kraćem roku usvojimo finansijski plan reorganizacije, što su i očekivanje Svetske banke, MMF-a i EBRD-a“, rekao je Obradović istakavši da je ispunjenje tog plana neophodno da bi EPS i dalje imao podršku tih međunarodnih finansijskih institucija.

U tom planu će se tačno navesti koji su to finansijski parametri koje EPS mora da postigne i te zadatke ćemo dobiti od 1. jula, istakao je direktor EPS-a.

On je podsetio i da druga faza korporativizacije preduzeća treba da bude završena do 1. jula 2016. godine, a do tada EPS mora da pređe iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar