U trendu

EPS: Ugovoren završetak revitalizacije hidroelektrane Djerdap 1

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (JP EPS) i ruska kompanija „Silovije maÅ¡ini“ potpisali su u Sankt Peterburgu desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata HE „Djerdap 1“ kojom se omogućava zavrÅ¡etak tog posla, saopÅ¡tio je danas EPS.

Planirano je, kako se navodi, da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine.

Poslednja etapa radova na agregatu A3 i zavrÅ¡etak revitalizacije HE „Djerdap 1“ planiran je u januaru 2021. godine.

„Nastavljamo uspeÅ¡nu saradnju koja traje viÅ¡e od pola veka, poÅ¡to su ‘Silovije maÅ¡ini’ isporučile opremu za generatore prilikom izgradnje hidroelektrana na Dunavu, a najvaÅŸnije za EPS jeste da se poÅ¡tuju rokovi i na vreme zavrÅ¡i obnova HE ‘Djerdap 1′“, rekao je v. d. direktora JP EPS Milorad Grčić posle potpisivanja dopune ugovora.

Dodao je da „EPS očekuje joÅ¡ jedan veliki posao na revitalizaciji 10 agregata HE ‘Djerdap 2’ u kojem moÅŸe da saradjuje sa partnerima iz kompanije ‘Silovije maÅ¡ini'“.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u JP EPS Savo Bezmarević rekao je da je projekat revitalizacije agregata najveće EPS-ove hidroelektrane počeo 2009. godine i da je namera da se revitalizacija poslednja dva agregata završi bez pauze.

Do sada je, kako se navodi, zavrÅ¡ena revitalizacija četiri agregata u HE „Djerdap 1“, a predstavnici ruske kompanije poručili su da je oprema za generator A2 HE „Djerdap 1“ spremna za isporuku.

„Očekujemo da će oprema sledeće sedmice biti utovarena na barÅŸu i da će stići u Kladovo do 20. avgusta“, rekli su predstavnici ruskog proizvodjača opreme za elektrane i dodali da su spremni da učestvuju u projektu revitalizacije HE „Djerdap 2“ i pruÅŸe tehničku podrÅ¡ku inÅŸenjerima EPS-a.

„Kapitalna revitalizacija HE ‘Djerdap 1’ veoma je značajan posao za energetski sistem Srbije i EPS jer će se povećati snaga agregata za oko 10 odsto i produÅŸiti radni vek za 40 godina“, navodi se u saopÅ¡tenju.

Prvi agregat HE „Djerdap 1“ puÅ¡ten je u rad 1970. godine i u toj elektrani godiÅ¡nje se proizvodi viÅ¡e od pet milijardi kilovat-sati električne energije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.