U trendu

Erbas se nagodio, plaća 3,0 mlrd evra zbog korupcije

PARIZ – Evropski proizvođač aviona Erbas je saopštio danas da je postigao načelni sporazum s francuskim, britanskim i američkim vlastima o obustavljanju istraga protiv kompanije, pokrenutih povodom optužbi za mito i korupciju i kršenje propisa o kontroli izvoza, izveštava Rojters.

Francuske i britanske vlasti su pokrenule istragu protiv Erbasa zbog sumnje u korupciju pri prodaji aviona u poslednjih više od 10 godina. Evropska kompanija se suočila i sa istragom u SAD zbog sumnji da krši američke propise o međunarodnoj trgovini oružjem.

Iz Erbasa su naveli da ne mogu da objave podrobnije detalje o pregovorima sa nadležnim organima vlasti, kao ni iznos koji će morati da plate na ime nagodbi, a neki štampani mediji spekulišu da je reč o sumi od oko 3,0 milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Uprkos tome, akcije Erbasa su ojačale danas pošto su analitičari i berzanski akteri pozdravili činjenicu da je kompanija uspela da podvuče crtu ispod ove afere. Na otvaranju trgovanja, akcije Erbasa su porasle za 2,3 procenta.

„Erbas potvrđuje da je postigao načelni sporazum sa francuskim Parke Nasional Finansijerom (državna agencija za istragu finansijskih i privrednih delikata) i britanskom Kancelarijom za krupne prevare (SFO), kao i sa američkim vlastima“, piše u saopštenju kompanije.

Dalje se precizira da su sporazumi postignuti „u okviru istrage po optužbama za mito i korupciju, kao i u vezi sa poštivanjem američkih propisa o međunarodnoj trgovini oružjem“. Sporazume tek treba da odobre sudovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji, kao i američki sud i regulator.

Erbas je već otpustio više od 100 zaposlenih zbog etičkih kao i pitanja poštivanja propisa kao rezultat vlastite istrage koju je kompanija sprovela zbod sumnji u koruptivne radnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar