U trendu

Erdogan imenovao sebe za šefa državnog suverenog fonda

ISTANBUL – Turski predsednik Tajip Erdogan imenovao je sebe za predsednika državnog suverenog fonda, promenio u celini sastav Upravnog odbora i imenovao ministra finansija Berata Albajraka za svog zamenika, objavljeno je danas u Službenom listu te zemlje.

Ova promena je najnovija u nizu koraka koje je Erdogan preduzeo jačajući svoja ovlašćenja otkako je u junu pobedio na predsedničkim izborima, na kojima je postao izvršni predsednik sa znatno širim ovlašhenjima nego pre, prenosi Rojters.

Turska vlada je 2016. godine osnovala državni investicioni fond vredan 50 milijardi dolara, radi razvoja i povećanja vrednosti strateške imovine Turske i obezbjedivanja sredstava za investiranje.

Erdogan je za generalnog direktora fonda imenovao Zafera Šonmeza, šefa turske regionalne kancelarije malezijskog suverenog fonda Kazanah Nasional.

Albajrak i Šonmez su među sedam članova novog Odbora turskog fonda.

Vlada je prebacila u Fond udele vredne više milijardi dolara koje država ima u različitim preduzećima, uključujući i svoje udele u nacionalnom avio-prevozniku „Turkiš Erlajnsu“, vodećim bankama i operatoru fiksne telefonije „Turk Telekomu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)