najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Erdogan otvorio treći most preko Bosforskog moreuza u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je danas treći most preko Bosforskog moreuza u Istanbulu, elegantnu konstrukciju izgradjenu u rekordnom roku od samo tri godine, prenose svetske agencije.

Ovaj treći putni i železnički most jedan je od najvećih visećih mostova na svetu i treba da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada.

Novi most na Bosforu, koji će nositi ime Javuz Sultan Selim, ima hibridnu strukturu, istovremeno je viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgradjen u 19. veku.

Most povezuje evropski i azijski deo Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dve pruge, sve u istom nivou.

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

“Mi smo u Evroi i treći put ćemo se preko mora povezati s Azijom”, rekao  je Erdogan pre nego što je presekao vrpcu.

“Povezujemo kontinente zahvaljujući jednom mostu. Filmovi iz celog sveta biće ovde snimani”, rekao je on.

Takodje lirski nastrojen turski premijer Binali Jildirim je rekao da je “Istanbul grad mostova”  grad “bez premca koji povezuje kontinente i kulture”.

“Most Javuz Sultan Selim nije samo most već umetničko delo” rekao je Jildirim.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih gradjevniskih radova u Istanbulu, gradu u kome je Erdogan bio gradonačelnik. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel Evroazija, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike