Erste grupa: Pad kamata smanjio javni dug u zemljama centralne i istočne Evrope

Države u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE) smanjile su nekoliko poslednjih godina javni dug, ali je to posledica smanjenja troškova kamata i cikličnih povećanja ekonomske aktivnosti, što je svetski trend na koji države nemaju puno uticaja, saopštila je danas Erste grupa.

Bruto javni dug je u CIE, kako se navodi, smanjen u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) sa u proseku 53,9 odsto u 2013. godini na 48,3 odsto u 2017. godini.

Dodaje se da je visina tog duga znatno ispod proseka zemalja evrozone gde je skoro 90 odsto BDP.

Smanjenje duga potpomognuto je ubrzanjem nominalnog rasta BDP-a, kao i smanjenjem fiskalnog deficita.

Direktor Sektora za istraživanje u Erste grupi Fric Mostbek (Fritz Mostböck) rekao je da je više zemalja CIE – Češka, Hrvatska, Srbija i Slovenija uspelo da zabeleži fiskalne suficite u 2017. godini.

U svim zemljama u regionu deficit je, kako je rekao, bio ispod granice od tri odsto BDP-a po kriterijumima iz Mastrihta.

On je rekao da su zemlje regiona uspele i da značajno povećaju svoje devizne rezerve.

„Ipak očekivani porast troškova zbog starenja populacije i porast zdravstvenih troškova, znači da će zemlje CIE ipak morati da ulože više napora kako bi obezbedile istinsku održivost trenutno povoljne fiskalne situacije u regionu i dovoljno velike fiskalne rezerve za period makroekonomskog pada privredne aktivnosti“, rekao je Mostbek.

Dodao je da, nakon što su dostigle najviše vrednosti duga posle ili tokom finansijske krize, Srbija, Češka Republika, Slovenija, Madjarska i Hrvatska uspele su da smanje odnos javnog duga i BDP-a za više od prosečnog pada od 5,5 procentnih poena u evrozoni.

Jedan od razloga zašto bi fiskalna održivost privreda regiona mogla da se dovede u pitanje je, prema njegovim rečima, to što su postignuti uspesi posledica uglavnom svetskih trendova.

Zemlje CIE zbog povećanja potrošnje u poslednje vreme drže svoje budžete, kako je rekao Mostbek, pod kontrolom putem smanjenja javnih investicija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike