U trendu

Erste grupa podigla prognozu rasta BDP-a Srbije na 4,0 odsto

BEOGRAD – Austrijska Erste grupa povećala je procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP) sa ranijih 3,5 procenata na 4,0 odsto za 2018. godinu.

„Veoma pozitivno iznenađenje stiglo je iz Srbije u petak, u trenutku kada je Zavod za statistiku objavio konačne podatke o BDP-u u drugom kvartalu 2018., revidirajući naviše preliminarnih 4,4 odsto međugodišnje na čak 4,8 procenata međugodišnje“, navodi se u analizi Erste grupe dostavljenoj Tajnugu.

Ekonomski analitičari ove banke, napominju da je Zavod takođe revidirao naviše stopu privrednog rasta za prvi kvartal sa 4,6 odsto međugodišnje na 4,9 procenata, zahvaljujući nešto višoj privatnoj potrošnji i investicijama.

Najveća podrška ukupnom rastu u drugom kvartalu, konstatuje se u analizi, potekla je iz domaće tražnje, uz povećanje privatne potrošnje od 3,1 odsto međugodišnje, javne potrošnje za 5,3 procenta međugodišnje i investicija za solidnih 12,1 posto međugodišnje.

„Neto izvoz i dalje daje negativan doprinos, pošto je međugodišnji rast uvoza od 9,2 procenta premašio rast izvoza od 7,1 odsto međugodišnje. Preciznije, ukupan doprinos domaće tražnje rastu BDP-a je samim tim iznosio čak 7,4 procentnih poena, dok ju je neto izvoz smanjio za 2,6 procentnih poena“.

Finansijski stručnjaci Erstea ističu da, zahvaljujući daljem stabilnom kretanju privatne potrošnje, ekspanzivnijoj fiskalnoj politici i ubrzanju investicija, na bazi ciklusa javnih investicija, ubrzanju kreditne aktivnosti i nešto povoljnijoj poslovnoj klimi, u predstojećem periodu očekuju slična kretanja.

„Domaća tražnja bi trebalo da realizuje pozitivan i veći doprinos. S druge strane, zbog jačih pritisaka na uvoz koji potiču iz boljih rezultata u svim sektorima, očekujemo da će neto izvoz ostvariti negativan doprinos. Imajući u vidu nedavno objavljene podatke i očekivanja da će se pozitivni trendovi nastaviti, revidirali smo prognozu rasta BDP-a za finansijsku 2018. godinu, sa 3,5 odsto na 4,0 procenta međugodišnje“, navodi se u analizi Erste grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.