U trendu

ESM plaća skuplji gas zbog ugovora sa bugarskim „Balkan jutilitis“

SKOPLJE – Odluka državnog preduzeća Elektrane Severne Makedonije (ESM) da prihvati ponudu za kupovinu gasa bugarske kompanije „Balkan jutilitis” po fiksnoj ceni od 115.97 evra po megavatčas i da odbije ponudu AD „Makpetrola” sa promenljivom cenom, koja se vezuje za kretanja na berzi, rezultiraće gubitkom od 508.000 evra, piše portal skopske tv Telma.

„Uz najnoviji pad cena gasa, računice pokazuju da će ESM bugarskoj kompaniji za kupljeni gas platiti preko pola miliona evra više. Računice pokazuju da je ponuda koju je „Makpetrol” dostavio ESM-u od 105,4 evra za 10,6 evra niža od one koju je dao „Balkan jutilitis”, javila je Telma tv..

Ističe se da će, zbog izbora bugarske kompanije za nabavku 61.693 megavatčasa, ESM platiti ukupno 508 hiljada evra više i da će se ta razlika povećavati, s obzirom na trand pada cene gasa na holandsom TTF-u, koja je 30. decembra iznosila 77,95 evra za megavatčas.

Navodi se da je, prema istraživanjima medija u Makedoniji i regionu, kompaniju „Balkan jutilitis” povezana sa ruskim oligarhom Aleksandrom Lebedevim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.