EU beleži privredni rast uprkos globalnoj nestabilnosti

Devetnaest zemalja EU u zoni evra zabeležilo je privredni rast, čemu je doprineo i blagi porast cene nafte i vrednosti evropske valute.

Iako je u prvom kvartalu tekuće godine zabeležen neočekivani privredni rast u zemljama evrozone koji je gotovo na istom nivou kao pre izbijanja ekonomske krize 2008. godine, evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi rekao je da je rast neujednačen.

Očekivani nivo privrednog rasta zemalja evrozone za 2016. godinu bio je 1,6 odsto, što je za 0,1 odsto niže u odnosu na prognoze od pre tri meseca, a u 2017. godini prognoziran je rast od 1,8 odsto, takodje niži za 0,1 odsto od očekivanog.

Stopa inflacije u 2016. godini iznosiće u proseku 0,2 odsto, dok će u narednoj godini porasti na 1,4 odsto, što je takodje niže nego što je prognozirano.

Niska inflacija znak je slabe privredne aktivnosti, a Evropska centralna banka preduzeće sve potrebne mere u cilju održanja stope inflacije niže od 2 odsto.

EU je upozorila da će globalna ekonomska nestabilnost uticati na ostvarivanje predvidjenih ciljeva, a prema Moskovisijevim rečima, veliki rizik predstavljaće i sporiji rast u zemljama kao što je Kina i politička nestabilnost u mnogim delovima sveta.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni trebalo bi da padne sa 10,9 na 10,3 odsto u 2016. godini i da dostigne 9,9 odsto u 2017.

Najviša stopa nezaposlenosti očekuje se u Grčkoj (24,7 odsto) i u Španiji (20 odsto), dok će u Nemačkoj dostići 4,6 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.