U trendu

EU i Savet Evrope finansiraju profesionalizaciju lokalnih samouprava

Evropska unija (EU) i Savet Evrope (SE) će sa dva miliona evra finansirati profesionalizaciju lokalne samouprave u 20 opština i gradova u Srbiji, što će omogućiti Memorandum o saradnji i razumevanju koji je danas potpisan sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

Podrška za unapredjenje lokalne uprave organizovana je u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ i kako je najavljeno, biće nastavljena jer se za učešće u programu prijavilo 93 opštine.

„Projekat je važan jer dolazi u vreme kada se formira Nacionalna akademija za javnu upravu kao nezavisna institucija koja će omogućiti lokalnoj upravi napredak u obrazovanju i podizanju efikasnosti i odgovornosti i postizanju evropskih standarda“, rekla je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Ona je istakla da će do kraja marta biti doneti predlozi o optimalnom broju zaposlenih u konsultaciji sa opštinama, a ovog puta se neće smanjivati broj zaposlenih linearno već će opštine biti podeljene u sedam grupa.

Komisija, u kojoj će biti i predstavnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, prema njenim rečima će utvrdjivati optimalni broj zaposlenih u lokalnim upravama, a u nekim opštima će se drastično smanjiti broj radnika.

„Cilj je da se uradi više i bolje sa što manjim brojem ljudi, jer u nekim opštinama, na primer, nije potreban sportski ili prosvetni inspektor pa će se povezivati dve ili više opština kako bi se dobila efikasnija uprava“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Zakon o opštem upravnom postupku predvidja da država postane servis gradjana i dodala da očekuje promenu svesti činovnika javne uprave.

Šef Misije SE Tim Kartrajt istakao je da se projektom „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ pomaže lokalna samouprava da obrazuje kadrove, da se „najbolji stave na najbolja mesta, a da se poprave oni koji ne postižu najbolje rezultate“.

„Ne namećemo jednoobrazno iskustvo, već prenosimo iskustva 47 zemalja članica da vam bude smernica u unapredjenju usluga javne uprave“, rekao je Kartrajt.

Ambasador Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da javna uprava, vladavina prava i ekonomske reforme čine tri stuba koja se oslanjaju na efikasnu upravu.

„U svakoj zemlji zaposleni u javnoj upravi moraju da budu svesni odgovornosti koju imaju prema gradjanima. EU ne samo da pruža političku već i finansijsku podršku jer je potpisala dokument o podršci od 80 miliona evra sa ciljem modernizacije javne uprave“, rekao je Devenport.

Djordje Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, koja je partner u sprovodjenju projekta modernizacije javne uprave,  istakao je da je cilj da se zaposleni u javnoj upravi obuče i stručno usavrše radi podizanja efikasnosti i odgovornosti u pružanju usluga gradjanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar