U trendu

EU izdvojila dodatnih 10 miliona evra Srbiji za ekonomski oporavak od pandemije

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre i ministaka za evopske integracije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Beograd sporazum o dodatnoj podršci EU za ekonomski oporavak od pandemije kovida-19 u vrednosti od 10 miliona evra koji će biti realizovan kroz EU PRO Plus.

Žofre je naveo da je raspisan i poziv za EU PRO plus program, u iznosu od 4,5 miliona evra, za lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije i nevladine organizacije.

„Radimo sa 99 opština širom Srbije, kojima smo do sada pomogli sa preko 30 miliona evra, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i našim partnerima iz UNOPS-a. Danas smo potpisali sporazum o dodatnih 10 miliona evra pomoći za lokalne samouprave da bi mogle da investiraju u infrastrukturu, socijalne usloge i ravnomerni ekonomski razvoj“, rekao je Žofre.

Ocenio je da je Srbija dobro reagovala u okolnostima pandemije, ali da je potrebna dodatna podrška na lokalnom nivou kako bi se suočili sa izazovima koji predstoje.

Istakao je da EU ostaje partner Srbiji u procesu evropskih integracija, a Medjuvladina konferencija koja će biti održana sledeće nedelje će potvrditi napredak Srbije u tom procesu.

Joksimović je istakla da je taj sporazum o dodatnoj podršci nastavak dobrih vesti za Srbiju, posle odluke država članica EU da naredne ndelje otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja koja se odnose na zaštitu životne sredine. Time će Srbija, prema rečima Joksimović, završiti dobru godinu po pitanju evropskih integracija.

Na sastanku Upravnog odbora EU PRO Plusa, kojim predsedava Ministarstvo za evropske integracije, predstavljena su tri javna poziva – dva otvorena i jedan koji je planiran za januar 2022, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao i unapredjenje usluga socijalne zaštite u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koji su obuhvaćeni programom.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.